#049. Over de eerste twee weken in Oslo

Twee weken geleden plaatste ik op Facebook een berichtje dat ik onderweg was naar Noorwegen (Oslo). En wat zijn de afgelopen twee weken voorbij gevlogen! Sinds gisteren ben ik weer thuis in Nederland. De komende maand zal vooral bestaan uit praktische regeldingen zoals inpakken, opruimen, poetsen en natuurlijk ook nog gewoon werken en heb ik een aantal vrienden/familiebezoekjes en fotoworkshops gepland staan.

Lees meer »

#048. Ervaar de kracht van de kleur blauw

Kleuren hebben de bijzondere kracht om emoties te beïnvloeden en energie over te brengen. Na het verlies van mijn ouders bevond ik mezelf in een soort 'blauwe fase'. Veel van mijn foto's waren doordrongen van blauwe tinten. Het lijkt alsof blauw een bijzondere connectie heeft met mijn artistieke expressie, en ik hoop dat anderen deze verbinding ook zullen ervaren.

Lees meer »

#045. Tien krachtbronnen bij rouw en verlies van geestelijk verzorger Lucia de Jong

Twee weken geleden ben ik naar een waardevolle en mooie thema avond “Rouw en Verlies” van geestelijk verzorger Lucia de Jong geweest, georganiseerd door het Toon Hermans Huis in Weert. Veel herkenning en inspiratie. Herkenning uit mijn eigen ervaring, inspiratie over hoe ik mijn bedrijf Troostkunst nog verder op kan zetten. Er broeit en bruist van alles bij me. Zeker ook na het bekijken van een aantal webinars van Anne Quaars.

Lees meer »

#044. Riekje Boswijk-Hummels Troostboek

Vorig jaar heb ik het boek Troost van Riekje Boswijk-Hummel gekocht en ik wil dit boek weer gaan lezen. Nu met het idee om de tips die in dit boek staan met jou te kunnen delen. Riekje Boswijk-Hummel is geboren op 22 februari 1944 en is een Nederlandse psycholoog en schrijver. Ze heeft een lange carrière gehad in de geestelijke gezondheidszorg en heeft veel gewerkt met mensen die te maken hebben met rouw, verlies en verdriet. Meerdere boeken heeft ze op haar naam staan, waarvan "TROOST - Als je iemand mist" een van haar bekendste werken is. In dit boek onderzoekt ze - op een warme en empathische manier - hoe we rouw en verlies kunnen ervaren en om kunnen omgaan met het gemis van een dierbare. Dit met voorbeelden en situaties uit de dagdagelijkse praktijk.

Lees meer »

#043. Troostkunst en Rouwkunst in het Lodewijkskerkje in Oisterwijk

In deze blog een korte terugblik op afgelopen week en vertel ik iets meer over Rouwkunst. Een aantal maanden geleden was ik bij een panel over dit onderwerp. Ik heb toen een aantal zinnen genoteerd die ik in deze blog met je deel. Helaas weet ik niet meer wie precies wat heeft gezegd, maar het gaat uiteindelijk toch om de boodschap!

Lees meer »

#042. Spirituele kunst

Afgelopen week ben ik met mijn werk (Nature Talks) op fotoreis naar Helgoland, een eilandje in het Noorden van Duitsland, geweest voor onder andere de zeehonden en Jan-van-Genten. Ik heb genoten van dat stelletje druktemakers, de interactie tussen deze vogels en de mooie zonsopkomsten en ondergangen. Wat een mooi stukje natuur is het. Duizenden foto’s heb ik gemaakt, dus ik ben nog wel eventjes bezig met de selectie hiervan. Verder heb ik een foto aangeleverd voor de jubileumeditie van Franciscus Hospice en Weert en had ik een bijzondere ontmoeting met Margo bij Energiecentrum Het Spiraal. En heb ik besloten het komende half jaar een business traject bij Laura (Vuurkind) te gaan volgen. In deze blog deel ik verder met je wat spirituele kunst is en mijn purpose van art.

Lees meer »

#037. Troostkunst is jarig

In deze blog een korte terugblik op afgelopen week, deze week bestond mijn bedrijf 5 jaar en deel ik mijn (business- en fotografie-)reis met je en vertel ik je waarom een bierviltje belangrijk voor me is. 

Lees meer »

#034. De Keuze van dr. Edith Eger

Deze week vertel ik je hoe het was om buiten mijn comfortzone te gaan, over de symboliek van bloesem en als laatste over het aangrijpende boek “De Keuze” van dr. Edith Eger. Zij is een overlevende van Auschwitz en ik vond dat een blog over haar in de week dat we Bevrijdingsdag vieren niet mocht ontbreken.

Lees meer »

#033. Tips bij rouw

In deze blog vertel ik je kort iets over mijn week. Erna ga ik in op wat rouw nu eigenlijk is, welke soorten verlies er zijn, geef ik je tips bij rouw en vertel ik wat één van mijn favoriete boeken over rouw is.

Lees meer »

#032. Fotokunst voor Ziekenhuizen

Sinds deze week is mijn werk ook bij 'The Foundation for Photo/Art in Hospitals" te bekijken. Hopelijk brengt mijn fotokunst veel mensen warme lichtpuntjes van troost. Onderstaand de reactie van Elaine Poggi, oprichtster van deze stichting.

Lees meer »

#031. De helende kracht van kunst, kleur en licht

Januari was meteen een drukke maand met onder andere de Vakantiebeurs in Utrecht waar ik vanuit Nature Talks stond, een fotoshoot en het optimaliseren van mijn webshop. Ik ben mijn bedrijf steeds meer aan het inrichten richting heling en troost. Leuk om me hierin te verdiepen en het boek ‘Purpose-built' Art in Hospitals’ sluit enorm goed aan op mijn visie. Mijn voornemen om vanaf 2023 wekelijks te bloggen is helaas niet gelukt met alle andere werkzaamheden. In februari werk ik extra uren bij mijn opdrachtgever, maar vanaf maart wil ik echt vaker kennis met je gaan delen. In deze blog ga ik in op ‘Kunst met Purpose’ en de kracht van kunst, kleur en licht.

Lees meer »

#030. Terugblik 2022 & Vooruitblik 2023

Happy new year! De beste wensen voor het nieuwe jaar. Dat het een mooi, liefdevol en gezond 2023 mag worden waarin al jouw dromen uitkomen! Een jaar met warmte en licht(puntjes). In deze blog deel ik mijn afgelopen jaar met je en geef ik je een inkijkje naar het nieuwe jaar. Wat ging er in 2022 goed, wat minder, wat had ik anders willen doen en wat zijn mijn doelen voor komend jaar zijn de onderwerpen van deze blog.

Lees meer »

#028. Een kaarsje aansteken op Allerzielen

Het is weer tijd voor mijn wekelijkse blog. Een blog waarin ik van alles deel over heling, troost, rouw en spiritualiteit (dit in combinatie met kunst). Ik merk dat ik steeds meer focus in mijn business krijg. Zo fijn! Het zijn onderwerpen waarin ik mezelf in de afgelopen jaren volop heb ontwikkeld en ik hopelijk jou ook mee kan helpen. Gisteren las ik in de nieuwsbrief van de bibliotheek Eindhoven dat Isa Hoes en Merlijn Kamerling zondag 6 november naar het Natlab in Eindhoven komen om over hun rouwproces te vertellen. Ik heb direct een ticket besteld en ik ben erg benieuwd. Hierover binnenkort meer. Je leest verder in deze blog iets meer over Allerzielen. 

Lees meer »

#027. Expositie Ogentroost

Deze week zitten we heerlijk in een huisje op de Veluwe. Een combinatie van werken, in het veld fotograferen en lekker relaxen. Heerlijk na die drukke periode voor onder andere de jurering van de Nature Photographer of the Year-contest 2022 van de afgelopen weken. Beetje bijkomen. Eindelijk weer eens tijd maken voor mijn eigen fotografie, en ik wilde al een hele tijd naar de expositie Ogentroost. Vanuit het zuiden niet echt naast de deur, nu nog steeds niet echt, maar wel iets beter te bereiken.

Lees meer »

#026. Nieuw werk - Lichtpuntjes

Het was maanden en maanden geleden dat ik zelf het veld in ben geweest om te fotograferen. Eerlijk gezegd heb ik na het afronden van het fotografisch topjaar in maart mijn camera nog maar amper aangeraakt. Behoorlijk druk geweest en te weinig tijd voor mijn eigen fotografie en artistieke ontwikkeling gemaakt. Tot gistermorgen. Deze ochtend eindelijk weer eens een keertje op pad geweest samen met Helga. Ik moest er weer even inkomen, totdat ik de zonnestralen op de druppeltjes zag schitteren. Het smaakt nu absoluut weer naar meer en vaker! Ook ga ik vanaf nu weer wekelijk bloggen, dus stay tuned!

Lees meer »

#025. Mijn werk in de Night Vibes collectie bij Werk aan de Muur

Afgelopen maanden zijn er bij Werk aan de Muur veel toffe werken aangedragen voor de Night Vibes trend. Ook ik heb twee werken aangedragen, een foto uit mijn serie "Stardust" en eentje uit de serie "De reis". Inmiddels zijn alle sinds gisteren werken gecureerd en zijn alle bijzondere kunstwerken verzameld in deze collectie. Bij het cureren zijn werken uitgekozen die het beste aansloten bij de kenmerken van de collectie. Het resultaat? Een hele mooie collectie van 120 werken! Waaronder ook 1 van mijn werken! Erg leuk om door de selectie te zijn gekomen. Nieuwsgierig? Neem dan gerust een kijkje in mijn shop. https://lnkd.in/ez7QB6tr

Lees meer »

#024. Society6

Tijdens mijn vakantie in Canada zat ik na te denken hoe ik meer mensen met mijn fotokunst kan bereiken. Met mijn foto's hoop ik zoveel mogelijk mensen te steunen, kracht, warmte en hoop te bieden. Ik verkoop nu elke maand een aantal kaarten aan bijvoorbeeld uitvaartverzorgers en boekenwinkels. Maar ik wil graag meer mensen kunnen bereiken.Tijdens deze gedachtengang kwam ik een advertentie op Facebook tegen van Raisa Zwart over Print on Demand. Ik heb deze online cursus aangeschaft, meteen helemaal bekeken en ben nu consistent mijn shop op Society6 aan het vullen. Hoe tof zou het zijn als mijn werk over de hele wereld te vinden is?!Ook mijn shop op Werk aan de Muur ga ik in de komende maanden verder finetunen. Ik wil graag dat die dit jaar helemaal staat. Ik zal ook nieuw werk gaan plaatsen en in mijn archief duiken. Daar zitten ook beelden bij, en en dan met name van mijn reizen, die erg geschikt kunnen zijn voor in de gezondheidszorg.

Lees meer »

#021. Troostrijke tranen

Afgelopen week heb ik weer een aantal nieuwe beelden voor mijn fotoproject gemaakt, heerlijk. Komen er wellicht nieuwe samenwerkingen aan (woehoe, spannend)en was het verder een vrij relaxte week. Een week waarin we onze reis naar Canada hebben geboekt en ik veel losse actiepunten administratieve klusjes heb afgerond. Niet heel spannend, maar moet wel gebeuren. Zeker met bijna een maand vakantie in het vooruitzicht :-).

Lees meer »

#020. Manu Keirse Lezing ‘Sterven is verhuizen van de buitenwereld naar het hart van de mensen die van je houden’

Vorige week ben ik naar de mooie lezing van prof. dr. em. Manu Keirse geweest. Hij is klinisch psycholoog, doctor in de geneeskunst en een van de bekendste rouwexperts in Nederland en België als het over rouw en de laatste levensfase gaat. Manu Keirse verdiept zich dan ook al jaren in het omgaan met rouw en verlies. Hij heeft een groot aantal troostende boeken geschreven, waarin hij helpt om te gaan met rouw. Een van die boeken is 'Helpen bij verlies en verdriet - Een gids voor het gezin en de hulpverlener'. In zijn lezing deelde hij een aantal van zijn ervaringen met rouw en verlies die ook in het boek te lezen zijn. 

Lees meer »

#019. Nieuw werk!

Dit is een van mijn laatste werken die ik heb gemaakt voor mijn fotoproject over troostrijke onderwaterbloemen. Minimaal 1 keer per week wil ik een nieuw beeld met jullie delen. Ik heb nu een lekker lang weekend vrij vanwege Hemelvaart en wil dan ook weer verder gaan met mijn fotoproject. Ik ben benieuwd naar de uiteindelijke serie :-).

Lees meer »

#017. Featured bij internationaal kunstplatform Itsliquid

Gisteren is er een interview op het internationale kunst platform gepubliceerd over mijn artistieke reis. Trots op! De eerste reacties waren ook erg leuk om te lezen, zoals bijvoorbeeld deze: "Prachtige en heel bijzondere beelden en een mooi verhaal over je leven, je inspiratie en over je beelden. Dit is het voor nu, hopelijk inspireert het interview je en tot volgende week!

Lees meer »

#016. Tranen van verdriet

Afgelopen dagen waren enorm druk, namens Nature Talks stonden we het hele weekend op Professional Imaging. Erg leuk, maar daardoor helaas geen tijd gehad om een blog te schrijven. Hier nog een foto die ik als onderdeel van de serie over helende onderwaterbloemen heb gemaakt. In dit beeld zie ik druppels die met elkaar verbonden zijn. Vind dat wel een mooie symboliek. Vanavond ga ik naar een lezing van Manu Keirse, ik zal hier vrijdag meer over delen :-). Op dit moment ben ik over de helft in het boek Troost van Riekje, ook hierover ga ik nog meer delen. Dit is het voor nu, tot vrijdag!

Lees meer »

#014. Samenwerking met RememberMe.nl

In deze blog vertel ik je meer over mijn nieuwe samenwerking met RememberMe.nl en hoe die tot stand is gekomen. Een paar weken geleden had ik telefonisch contact met een medewerker van RememberMe.nl. “Wat heb jij toch mooie troostgeschenken, kaarshouders, wenskaarten en schilderijen op je website staan”, zei ze. Na een korte stilte: ”Heb jij er wel eens aan had gedacht om jouw Troostproducten via ons platform aan te bieden?”

Lees meer »

#013. Waar komt het woord troost vandaan?

In deze blog vertel ik je meer over de oorsprong van het woord troost en wat het nu eigenlijk betekent. Zoals eerder gezegd ben ik weer gestart met het schrijven van blogs op mijn website en me daarvoor verder aan het verdiepen in verlies, verdriet, rouwverwerking, troost, kunst etc. Van de week luisterde ik bijvoorbeeld een interessante podcast van Riekje Boswijk-Hummel over Troost. Een aantal passages uit deze podcast deel ik in deze blog met je.

Lees meer »

#012. Een bijzonder lichtje

Een leuk berichtje op facebook van een tevreden klant. Zij heeft een glazen kaars bij me besteld en twee van mijn natuurfoto's in een lijstje. Vind het zo echt een sfeervol hoekje geworden en hopelijk biedt het haar letterlijk en symbolisch warme lichtpuntjes.

Lees meer »

#010. Mijn verhaal en over het ontstaan van Troostkunst

Regelmatig luister ik naar de business podcast van Kim Munnecom. Zo vertelt ze in een van haar podcasts dat als je iets consistent een jaar lang elke dag doet, dit zorgt voor een enorme groei, onder andere in je persoonlijke ontwikkeling. Eerlijk gezegd vind ik dit een behoorlijke challenge. Want wat deel je op dagelijkse basis waar je lezer ook nog iets aan heeft? En hoe plan ik er de tijd voor in naast mijn andere drukke baan? Voor mij is dat 'iets' trouwens bloggen. Een podcast of iets op YouTube past bijvoorbeeld minder bij mij. Maar goed, ik wil deze uitdaging aangaan, maar dan niet zeven dagen per week, ik start met drie dagen per week (op maandag, woensdag en vrijdag). Vandaag als eerste een blog over mijn verhaal en het ontstaan van Troostkunst zo'n twee jaar geleden.

Lees meer »

#006. Wat is abstracte natuurfotografie? En meer nieuwtjes!

In deze blog een korte terugblik op de maand maart. Naast het updaten van mijn website voor Troostkunst en de nieuwe collectie troostkaarsen, ben ik niet alleen met Troostkunst bezig. Naast troostkunst ben ik bijvoorbeeld nu met een fotoproject over het ontstaan van leven bezig en deel ik hierin vooral mijn creatieve proces. Plus ben ik als zelfstandige betrokken bij de organisatie Nature Talks. Wel heeft alles op een of andere manier een link met natuurfotografie.

Lees meer »

#005. De symboliek van bloemen en meer….

Februari 2021 was een maand van uitersten: van vrieskou tot warme voorjaarstemperaturen. Van fotograferen van sneeuw, ijsveren en ijsbloemen tot het op de gevoelige plaat zetten van de lentebodes. Deze voorjaarsbloeiers hebben ook een mooie symboliek. In deze blog lees je hier meer over. Verder heb ik deze maand ook weer veel foto’s voor het fotografisch topjaar gemaakt. 

Lees meer »

#004. Een kaars als troost

Een van mijn goede voornemens is om dit jaar in ieder geval maandelijks een troostblog te schrijven. Het is vandaag 1 februari, dus tijd voor een nieuwe blog. Afgelopen maand was een goede maand. Lekker aan de slag bij Nature Talks, onder andere volop bezig met het ontwikkelen van nieuwe natuurfoto workshops. En ook tijd gemaakt om zelf te fotograferen. Dit is mijn tijd van het jaar: genieten van de sneeuw en de rijp in de natuur. Verder ben ik flink aan de slag voor mijn fotografisch topjaar. Heb ik in januari troostkaarsen - en kaarten verkocht en een challenge bij natuurfotografie.nl gewonnen! Lees vooral verder :-).

Lees meer »

#002. De natuur troost

De zin “deel elke dag waaraan je werkt” uit het boek ‘showyourwork’ heeft mij geïnspireerd om te starten met een wekelijkse blog. Een blog waarin ik o.a. met je deel waar ik de afgelopen week mee bezig ben geweest, over mijn creativiteit proces en wat mij inspireert en wat ik lees. Ofwel: een kijkje achter de schermen bij Troostkunst en HeArt Photography & Storytelling.

Lees meer »