#034. De Keuze van dr. Edith Eger

Gepubliceerd op 7 mei 2023 om 11:11

Deze week vertel ik je hoe het was om buiten mijn comfortzone te gaan, over de symboliek van bloesem en als laatste over het aangrijpende boek “De Keuze” van dr. Edith Eger. Zij is een overlevende van Auschwitz en ik vond dat een blog over haar in de week dat we Bevrijdingsdag vieren niet mocht ontbreken.

 

Uit-je-comfortzone

Voor de cursus abstracte fotografie van Iris Depasse ben ik een dagje compleet uit de comfortzone gegaan. De bedoeling was als je normaal bijvoorbeeld altijd in de natuur fotografeert, om dan eens de stad in te gaan. Als je normaal alleen in kleur fotografeert, ga dan eens voor zwart-wit. Samen met een vriendin zijn we deze uitdaging aangegaan. Gezellig een dagje op pad naar Strijp-S - een industrieel terrein in Eindhoven - om daar eens andere foto’s te maken dan anders. Ik vond het eigenlijk wel leuk om hiermee mee bezig te zijn en ben met het eindresultaat best tevreden, maar het is geen werk dat ik boven de bank zal hangen.

 

Kersenbloesem: symbool voor vergankelijkheid en hoop!

Toen ik thuiskwam van Strijp-S had ik de smaak van het fotograferen nog helemaal te pakken. De zon zag ik door de kersenbloesem stralen. Het kriebelden bij me en ik kon het dan ook niet laten om nog even met mijn helioslens (vintage lens) aan de slag te gaan. De kersenbloesem wordt vaak geassocieerd met de vergankelijkheid van het leven, vernieuwing, hoop en eenvoudige schoonheid. De foto’s die ik van de witte bloesem heb gemaakt zijn toch meer mijn beelden en mijn stijl.

Maar goed, het is denk ik altijd goed om weer eens wat anders te doen. Het brengt je op andere gedachten. Op Strijp-S heb ik andere fototechnieken gebruikt. Technieken die ik niet zo heel vaak gebruik, zoals onderbelichten. Verder heb ik geprobeerd om 'cleanere' foto’s te maken. Daarmee bedoel ik foto’s met een legere beeldvulling. Mijn foto’s zijn vaak best wel druk, er is veel op te zien. Nu heb ik foto's met een rustiger compositie gemaakt waardoor ze tevens een meer serene uitstraling hebben. Deze weke ben ik trouwens gestart met een fotoproject over paardenbloemen. Binnenkort deel ik hier meer over.

 

Lichtpuntjes kaarsjes

Deze week heeft iemand een klein troostkaarsje bij me besteld. Fijn dat mijn webshop langzaamaan meer gevonden wordt en ik op deze manier lichtpuntjes kan versturen naar iemand die het nu moeilijker heeft. Bijvoorbeeld door stress, verdriet en verlies. Ik hoop met Troostkunst veel mensen te kunnen helpen bij onder andere verlies. Verlies in de breedste zin van het woord… En iedereen krijgt in zijn leven vroeg of laat met verlies en verdriet te maken. Voor mij is dit de reden om niet naar het goed bedoelde advies van mijn oom te luisteren. Hij zei van de week dat ik volgens hem maar beter met Troostkunst kan stoppen en me alleen op mijn abstracte werk moet richten. Lief bedoeld uiteraard, maar ook iets waar ik het niet mee eens ben. Ik ben juist zo blij met mijn concept (blij is misschien niet helemaal het goede woord, maar je begrijpt vast wel hoe ik het bedoel) dat ik dat juist veel verder wil uitbouwen. 

 

“De Keuze” van dr. Edith Eger

Oke, nu naar het echte onderwerp van vandaag. Wat ik deze week met je wil delen is een beroemd boek dat een enorme indruk op me heeft gemaakt. Dit boek is “De Keuze” (Engelse titel: "The Choice") werd in 2017 gepubliceerd. Zij is een overlevende van Auschwitz en een blog over haar kan zo vlak na bevrijdingsdag niet ontbreken vind ik. Niet alleen haar boek maakte impact, ook haar optreden in 2019 waar ik bij kon zijn. Nog steeds denk ik regelmatig terug aan deze dag en ben ik dankbaar dat ik er toen voor uitgenodigd ben. Ik ben dit boek nu al voor de derde keer aan het lezen en steeds haal ik er weer andere dingen uit.

 

Auschwitz

Wie is dr. Edith Eger nu eigenlijk? Dr. Edith Eger is een holocaust-overlevende, psycholoog en auteur. Zij werd in 1927 in Hongarije geboren. Op 16-jarige leeftijd werd zij gedeporteerd naar Auschwitz, waar zij haar ouders en zus verloor. Zij en haar zus hebben het maar ternauwernood overleefd. Na de Tweede Wereldoorlog emigreerde zij naar de Verenigde Staten, waar ze haar opleiding voltooide en later in de psychologie promoveerde. Decennialang worstelde ze met de trauma's. Een paar jaar geleden ben ik naar Auschwitz geweest en vond het erg indrukwekkend om daar te zijn. Niet te bevatten wat daar allemaal is gebeurd

Herstel en heling

"De Keuze" staat vol met haar persoonlijke ervaringen als holocaust-overlevende en hoe ze haar ervaringen gebruikt om anderen te helpen. Het boek geeft veel praktische handvatten, tips en inzichten. Het laat je relativeren. Ze beschrijft hoe zij erin slaagde om te overleven in Auschwitz, ondanks de verschrikkelijke omstandigheden waarin ze verkeerde. De kracht van gedachten is hierin erg belangrijk. Een belangrijk motto voor haar is:"wat je zelf denkt, kan niemand van je afnemen". Verder vertelt ze hoe ze na de oorlog worstelde met onder andere PTSS (posttraumatische stressstoornis) en andere psychische problemen. Uiteindelijk vond ze haar weg naar herstel en genezing. Dit zijn woorden waar ik nu ook op “aanga”. Woorden die in 2019 nog minder met me deden. Healing vind ik zo'n mooi woord! Ik vind het een inspirerend verhaal over veerkracht, overleven en het vinden van hoop in de meest moeilijke omstandigheden. Het boek kan troost bieden bij verlies en verdriet. 

 

Tot volgende week weer en nog een fijne zondag!

 

Liefs, Nanda

 

Fotografie: Nanda Bussers van Troostkunst

 

Shops:

https://www.werkaandemuur.nl/nl/beeldmaker/Nanda-Bussers/29495
www.troostkunst.nl

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.