schilderachtige natuurfotografie nanda bussers troostkunst

De troostende en helende kracht van kunst door Nanda Bussers.
Kleur, licht, vorm, sfeer en structuur zijn belangrijk in mijn vaak
schilderachtige en organische (abstracte macro) beelden
met de natuur als inspiratiebron.


In 2012 stond mijn leven plotseling op z'n kop toen mijn moeder me belde dat de uitslag van haar onderzoeken niet goed was. De vage klachten die ze had bleken zeer ernstig te zijn. De moeilijkste periode van mijn leven brak aan. Een periode met veel ziekenhuisbezoek, chemotherapie en bestralingen. Een tijd van hoop en vrees. Een half jaar na de diagnose longkanker met vele uitzaaiingen is mijn lieve moeder overleden. Vier jaar later werd bij mijn vader dezelfde rot ziekte geconstateerd. Binnen zes weken was ook hij overleden. Een periode van rouw, pijn en verdriet brak aan. En zelfs nu denk ik nog dagelijks aan ze.

Verhaal Nanda

Mijn naam is Nanda Bussers en ik ben geboren in het zuiden van Nederland. Als klein meisje hield ik er al van om creatief bezig te zijn. Ik kan me bijvoorbeeld nog heel goed herinneren dat ik samen met mijn tante tekende en schilderde. Ze was een kunstenares met haar eigen galerie en studio. Van diezelfde oom en tante kreeg ik toen ik een jaar of 6 jaar was - om eens uit te proberen - hun fotocamera in handen. Ik werd er enorm door gefascineerd. Verwonderd. Vanaf dat moment waren de vier katten van mijn ouders een gewillig fotografisch slachtoffer. Op de middelbare school heb ik (onder andere) examens afgelegd in tekenen en kunstgeschiedenis.

Keerpunt

Na mijn studie Personeelwetenschappen in 2004 aan de Universiteit van Tilburg heb ik in grote bedrijven en ziekenhuizen gewerkt. Hoewel creativiteit en kunst in mijn bloed zitten, heb ik er tot 2013 bijna niets mee gedaan. In deze tijd herontdekte ik de fotografie. Het maken van foto's liet me een beetje aan de werkelijkheid ontsnappen en hielp me om mijn gedachten een beetje af te leiden. Het fotograferen bood me wat troost en kleine lichtpuntjes. Net als het buiten zijn en het vastleggen van de schoonheid van de natuur, en dan vooral die kleine dingen waar andere mensen vaak snel aan voorbij lopen. De natuur is nog steeds mijn grootste inspiratiebron.

Leven en dood
In 2017 heb ik een fotografiecursus gevolgd en tijdens die cursus werd ik geïnspireerd door een gedicht van Paolo Coelho over de cirkel van het leven.

"
Voelt een blad, als het van de boom valt in de winter, zich verslagen door de kou? 
De boom zegt tegen het blad: ‘Dat is de cyclus van het leven. Je denkt misschien dat je gaat sterven, maar je leeft in mij. Het is aan jou te danken dat ik leef, want ik kan ademen. 

Het is ook dankzij jou dat ik liefde heb gevoeld, 
want ik was in staat om schaduw te geven aan 
de vermoeide reiziger. 
Jouw leven is in mijn leven, wij zijn één geheel'."

 

Ik creëerde een serie van 6 beelden en die foto's worden gekenmerkt door een dromerige en mysterieuze sfeer. Het beeld bovenaan deze pagina was een van de belangrijkste foto's van dat jaar, en ook het begin van mijn meer poëtische, symbolische en abstracte fotografie. Sindsdien is ook het leven en de dood een terugkerend thema in mijn fotokunst.

Kracht van kunst

Na het overlijden van mijn ouders ging ik op zoektocht naar wat ik nu echt in het leven wilde. Wat de zin van het leven is. Het leven dat zo kwetsbaar is. Ik ben gaan doen wat ik diep in mijn hart graag wilde en ben veel boeken over rouw, spiritualiteit en kunst gaan lezen. De helende en troostende kracht van kunst, kleur, licht en beeld heeft nu mijn hart gegrepen. Kunst bedoeld voor heling, voor troost en kalmte, voor rouw (herinnering/herdenken) en/of voor spiritualiteit. Met mijn kunst hoop ik een positief effect op de gezondheid en welzijn van mensen te hebben.

Kunst met purpose

Fotokunst voor bijvoorbeeld in gezondheidsinstellingen zoals ziekenhuizen, huisartspraktijken, klinieken, verpleeg- en verzorgingshuizen, hospices, rouwkamers en crematoria. Ofwel: kunst met een purpose en intentie.

Troostgeschenken

Ik realiseerde me tijdens de ziekte van mijn ouders dat het soms bij bepaalde levensmomenten lastig is om een geschikt geschenk te vinden. Een moment waarin je iemand wilt laten weten dat je aan degene denkt. Een geschenk bij ziekte, bij Corona, eenzaamheid, voor een operatie, een burn-out, een scheiding, een miskraam of het verlies van een dierbare. Er zijn zoveel momenten waarop je je hart kunt laten spreken. Met dit in gedachten ben ik mijn bedrijf Troostkunst in 2020 begonnen en dat is de reden dat ik (bijvoorbeeld) kaarshouders en wenskaarten met hierop mijn eigen foto's heb ontwikkeld.

Exposities

Mijn fotokunst is bijvoorbeeld geëxposeerd in gezondheidsinstellingen en kerken. De foto's zijn gebruikt in kunstgidsen en magazines, hangen bij mensen thuis, bijvoorbeeld als behang in de keuken, slaapkamer en woonkamer om het interieur mee aan te kleden.

Kaarslicht in het donker
Met mijn geschenken hoop ik iemand die een moeilijke(re) tijd heeft troost, kracht en warmte te geven. Een klein gebaar van troost. Een warm lichtpuntje. Want iedereen komt in het leven moeilijkere momenten tegen. Mijn missie is om in deze donkere tijden warme lichtpuntjes van troost en liefde te verspreiden. Als een kaarslicht in het donker.


Video - Nanda Bussers in de spotlight


Exposities 

2023   Expositie Stardust in Lodewijkskerkje Oisterwijk tijdens Zomerzin. 

2023   Online expositie "The Healing Power of Color 2023"

2022   Expositie tijdens Cultureel Lint in Weert

2021    Expositie tijdens Art Eindhoven in Klokgebouw Eindhoven

2020   Expositie bij Gezondheidscentrum Strijp

2020   Expositie bij Galerie/Atelier Riekje Isbrucker in Schin op Geul

2020   Permanente expositie bij Alzheimer Cafe Peelland

Publicaties 

2023   Opgenomen in Botanical Brilliance collectie bij Werk aan de Muur

2023   Photo/Art Hospitals / Healing Photo Art

2023   Foto's voor de website van coachingspraktijk in de Hartenkamer

2022   Interview met Iris Depasse over mijn fotoproject Stardust: een reis door tijd en ruimte

2022   Interview Internationaal kunstplatform Itsliquid over mijn kunstfotografie en persoonlijke verhaal

2022   Night Vibes Collectie bij Werk aan de Muur

2022   Touch of Blue collectie bij Werk aan de Muur

2022   Publicatie in Jaarboek Kunstenaars

2022   Publicatie in Art Guide Worldwide 2022

2022   Publicatie in Art Guide Kunstgids Kunstenaars 2022

2021    Publicatie in Art Guide Kunstgids Kunstenaars 2021

2021    Publicatie in Kunstvitamine

2021    Natuurfotografie Magazine met winnende foto tijdens Facebook Challenge