Healing Art en Ziekenhuiskunst

Healing Arts (helende kunst) hebben een positief effect op heling en welzijn. Healing Arts is een breed begrip en hier valt bijvoorbeeld dans, muziek, schrijven en (foto)kunst onder. Ik heb het hier vooral over het positieve effect van (foto)kunst op de gezondheid. Kunst kan namelijk een heilzaam effect op patiënten (en ook op medewerkers, zorgverleners, geliefden en bezoekers hebben), onder andere doordat kunst je gedachten afleidt. Mijn artistieke foto’s zijn geïnspireerd op de natuur en met mijn werk hoop ik je te kunnen  steunen en hoop, kracht en rust te kunnen bieden. 

Steriele ziekenhuismuren
In de traditionele ziekenhuisomgeving vind je vaak witte, koude en steriele muren. Wachtend op een onderzoek of uitslag is het staren naar deze lege muren saai en misschien zelfs wel deprimerend. Toen mijn ouders in het ziekenhuis lagen probeerde ik bijvoorbeeld hun kamer altijd iets aan te kleden door kaartjes en mijn natuurfoto's aan de muren (of het prikbord) op te hangen. De natuur werkt helend en ook al ben je nu niet in de natuur, je laten omringen door foto's die in de natuur gemaakt zijn kan eenzelfde positief effect hebben.

Afleiding in de donkere uren
Ook al ben je natuurlijk liever thuis, de aankleding van de muren zorgt wel voor wat afleiding in vooral de eenzame en donkere uren wanneer iedereen 's avonds weer naar huis toe gaat. Ik bracht zo letterlijk weer wat kleur, licht, comfort en hoop. Bij Healing Art gaat het om universele en positieve onderwerpen. Iedereen wordt beïnvloed door vormen, kleuren en licht. Voor mijn vader bracht ik een kaarshouder mee die hij 's avonds aan kon zetten. Dit heeft mij geïnspireerd om zelf ook kaarshouders met natuurbeelden te ontwikkelen. Beelden met een kalmerend natuurlijk kleurenpalet, beelden die een warmte, zachtheid en licht uitstralen.

Warme sfeer
De ziekte en het verlies van mijn ouders heeft er dus aan bij gedragen dat ik het belangrijk vind dat er in de ziekenhuizen en patiënten kamers een warme sfeer is, dat de patiënten en bezoekers iets moois hebben om naar te kijken. Kunst waarbij ze hun gedachten even kunnen verzetten en niet alleen in spanning zitten. Er is al zoveel stress, pijn, angst en eenzaamheid tijdens ziekte. Uit wetenschappelijk onderzoek komt naar voren dat healing art daadwerkelijk onder andere stress vermindert en er voor zorgt dat patiënten sneller herstellen. Hoe mooi is dat!

Heb je interesse in één van deze of in een ander fotowerk? Neem dan gerust vrijblijvend contact met me op om te kijken wat we voor elkaar kunnen betekenen.