#035. 5 tips voor Moederdag als je moeder is overleden

Gepubliceerd op 14 mei 2023 om 07:07

In deze blog lees je meer over de internationale expo Healing Power of Colors, over mijn komende expositie in de zomerperiode, en geef ik je een vijftal tips voor Moederdag voor als je moeder is overleden (of wanneer je iemand kent wiens moeder is overleden).

 

Internationale expositie: Healing Power of Colors 2023

Erg blij en trots ben ik dat het abstracte werk bovenaan deze blog is geselecteerd voor de internationale expositie “Healing Power of Color 2023”. Deze online expositie wordt georganiseerd door René Phillips uit de Verenigde Staten. Volgens mij is zij wel een van de bekendste personen op dit gebied! Dit is een van mijn werken uit de serie 'Stardust: een reis door tijd en ruimte'. Volgende week deel ik in een blog meer met je over de verschillende betekenissen van kunst. Daarover gaat nu ook de module uit de cursus abstracte fotografie van Iris Depasse. Komende dinsdag hebben we weer een groepsbijeenkomst.

Stardust expositie in Lodewijkskerkje Oisterwijk

Deze week ben ik verder hard aan het werk geweest voor mijn komende expositie in het Lodewijkskerkje in Oisterwijk. Deze vindt plaats van zaterdag 29 juli tot en met zaterdag 19 augustus. Ik ben elke zaterdagmiddag aanwezig. Meer informatie volgt nog, maar ik zou het in ieder geval leuk vinden om je hier te ontmoeten. De begeleidende en poëtische tekst voor de expo is geschreven. Ook heb ik verschillende offertes opgevraagd om mijn werk op af te laten drukken. Ik heb een eerste selectie van 8 tot 10 werken gemaakt. Dat is nu nog bij me aan het sudderen om te voelen of dit echt de 8 tot 10 werken zijn om mijn verhaal mee te vertellen. 

Feestdagen en verdriet

Vandaag is het Moederdag. De dag om je moeder te laten weten wat ze voor je betekent. Het is een dag om gezellig samen met je moeder en familie door te brengen. Om je moeder te verwennen. Maar Moederdag kan ook een confronterende dag zijn als je je moeder hebt verloren. Vooral het eerste jaar nadat mijn moeder was overleden vond ik Moederdag geen fijne dag. Voorafgaand aan Moederdag zie en hoor je overal reclames met bijvoorbeeld “koop dit voor je moeder”. Dat vond ik best wel pittig. Het gemis aan mijn moeder werd door al die reclames versterkt en Moederdag werd een dag met een donker randje. Feestdagen worden dan treurdagen, staat in het boek “Helpen bij verlies en verdriet” van Manu Keirse

5 tips voor Moederdag

Onderstaand geef ik je vijf tips die je tijdens Moederdag kunnen helpen als je moeder is overleden. Deze tips kunnen natuurlijk ook gebruikt worden bij Vaderdag en andere feestdagen. Als eerste wil ik opmerken dat er geen "juiste" manier is om Moederdag te 'vieren' na het verlies van je moeder. Doe wat voor jou goed voelt. Ik denk dat het belangrijk  is dat je je gevoelens erkent en tijd neemt om je moeder te herinneren op een manier die voor jou betekenisvol is. 

 

1. Kaarsje moederdag

Maak een plekje in huis waar je je moeder kan herdenken. Creëer bijvoorbeeld een soort altaar. Een plek waar je foto’s, kaarsen, bloemen of andere herinneringen aan je moeder neerzet. Brand een kaarsje met een mooie (natuur)foto ter nagedachtenis aan je moeder. Koop een bos van haar lievelingsbloemen.

 

2. Moederdag gedicht

Schrijf een persoonlijke brief aan je moeder waarin je je gevoelens, gedachten en herinneringen met haar deelt. Of schrijf een rijmpje, versje of gedicht. Toen mijn moeder net was overleden schreef ik bijna dagelijks een stukje aan haar. Ik was zo gewend om elke dag contact met haar te hebben, dat dit me hielp tijdens mijn rouwproces. 

 

3. Doe iets wat je moeder leuk vond om te doen

Doe vandaag iets waar je moeder van genoot. Bijvoorbeeld een bepaalde, hobby of eten. Dit kan een mooie manier zijn om je moeder te eren en je met haar verbonden te voelen.

4. Vier haar leven met familie en vrienden

Nodig dierbare familieleden en vrienden bij je thuis uit om met elkaar verhalen en herinneringen te delen. Dit kan een betekenisvolle manier zijn om haar leven te vieren.

5. Neem tijd voor jezelf

Wat voor mij op deze dag werkt is om tijd voor mezelf te nemen. Ik breng dan graag tijd door in de natuur. Bijvoorbeeld door een stuk te wandelen, fietsen of fotograferen. Of ik lees een boek dat me troost biedt, luister naar muziek en/of neem een lekker warm bad. Ik denk dat ik zondag nog heerlijk verder ga in het nieuwste boek "Atlas" van Lucinda Riley en haar zoon Harry Whittaker. Afgelopen donderdag is dat boek uitgekomen en heb al best een stuk gelezen. Een ontspannend boek en ik ben ook enorm nieuwsgierig naar de ontknoping. Doe in ieder geval iets wat jou helpt om om te gaan met het verlies en verdriet

 

2 tips voor als je iemand kent van wie de moeder is overleden

1. Moederdag cadeau 

Misschien wil je iemand van wie haar/zijn moeder is overleden een hart onder de riem steken. Laten weten dat je aan haar/hem denkt door een kleinigheidje te geven. Geef dan bijvoorbeeld een kaars cadeau. Een kaars die bij de foto van haar/zijn moeder gezet kan worden. 


2. Kaartje moederdag

Ken je iemand van wie de moeder is overleden? Stuur haar/hem dan een kaartje om sterkte te wensen, om te laten weten dat je aan diegene denkt op deze dag. Ik weet zeker dat dat gewaardeerd wordt en troost biedt.

 

Hopelijk heb je met deze tips een fijne moederdag en tot volgende week! Neem vooral contact met me op bij opmerkingen, vragen en suggesties.

 

Liefs, Nanda

 

Fotografie: Nanda Bussers van Troostkunst

 

Shops:

https://www.werkaandemuur.nl/nl/beeldmaker/Nanda-Bussers/29495
www.troostkunst.nl

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.