#036. De symboliek van de paardenbloem

Gepubliceerd op 21 mei 2023 om 07:07

Deze week kijk ik kort terug op de bijeenkomst met de andere ontdekkingsreizigers van de cursus abstracte fotografie van Iris Depasse en ga ik verder in op de betekenis van paardenbloemen.

Betekenis van abstracte fotografie

Deze week had ik een mooie bijeenkomst met de andere ontdekkingsreizigers die aan de vervolgcursus abstracte fotografie van Iris Depasse deelnemen. Waarom maak jij abstracte foto's?, Welk gevoel geeft het jou?, Waarom toon jij abstracte foto’s, Waarom kijk jij naar abstracte foto’s? en wat geeft abstracte fotografie jou?, waren de vragen die tijdens deze bijeenkomst aan bod kwamen. Om deze vragen te beantwoorden moesten we onze ogen sluiten en terugdenken aan de keer dat je een positief gevoel had bij het maken van foto’s. Ik hoefde hiervoor gelukkig niet ver in mijn geheugen te graven. Afgelopen zondag ben ik weer verder gegaan met ‘mijn paardenbloempluisjes met waterdruppels’. Het was persoonlijk, open en bijzonder om te ervaren wat er allemaal naar boven kwam. 

 

Paardenbloempluisjes

De pluisjes van een paardenbloem: een heerlijk onderwerp om mee bezig te zijn. En je ziet ze nu overal. Ik word vooral aangetrokken door de uitgebloeide paardenbloemen. Ik vind het fantastisch als de pluisjes vol met dauwdruppels zitten en daar dan het zonlicht door schittert. Die glinsteringen en het effect van bokeh vind ik geweldig mooi. Schoonheid is een woord dat bij iedereen terugkwam tijdens de ontdekkingsreis. Verwondering. Verrassing. Kleuren. Vormen. Dieper kijken dan wat je eerst ziet en dat zichtbaar maken. Zoveel mogelijk weglaten tot we bij de kern komen zijn andere woorden en zinnen die werden genoemd.  


De symbolische betekenis van een paardenbloem

De paardenbloem heeft verschillende symbolische betekenissen. Deze zijn afhankelijk van de cultuur en context waarin deze wordt gebruikt. Onderstaand een aantal mogelijke symbolische betekenissen van de paardenbloem:

Vrijheid en veerkracht

De paardenbloem is een taaie plant, de paardenbloem kan in verschillende omgevingen bloeien. Bij ons in de buurt stonden tot vorige week weilanden vol met paardenbloemen die in de zon haast leken op te lichten. Een van de symbolen van een paardenbloem is veerkracht en kracht. De kracht om te overleven en te gedijen in moeilijke omstandigheden. De pluisjes die de paardenbloem na de bloei verspreidt, kunnen symbool staan voor vrijheid en het loslaten van beperkingen.

Vernieuwing en transformatie

De paardenbloem is een plant die elk jaar opnieuw bloeit en zaadjes verspreidt om nieuwe planten te creëren. Een andere betekenis is dan ook dat de paardenbloem symbool kan staan voor vernieuwing, verandering en transformatie. De plant kan ook worden geassocieerd met de lente en de start van een nieuw seizoen.

Kindertijd en onschuld

Veel kinderen worden tot paardenbloem aangetrokken, omdat ze de pluisjes kunnen wegblazen en vervolgens een wens kunnen doen. Als kind deed ik dat in ieder geval ook. Een ander symbool van de paardenbloem is kindertijd en onschuld.

Genezing en gezondheid

In sommige culturen wordt de paardenbloem gebruikt voor medicinale doelen. De plant bevat onder andere vitamines en mineralen die goed zijn voor de gezondheid. Hierdoor kan de paardenbloem symbool staan voor genezing en gezondheid.

Foto paardenbloem op een rouwkaart

Vaak zie je een foto of tekening van een paardenbloem op een rouwkaart. De paardenbloem staat dan symbool voor vergankelijkheid, hoop of representatie. Ook ik heb troostkaarten in mijn collectie met hierop een foto van een paardenbloem. Ook heb ik de afgelopen weken mijn beeldbank met beelden van paardenbloemen flink uitgebreid. Mocht je hier interesse in hebben, neem dan gerust contact met me op. De foto bovenaan de blog is van afgelopen week en staat nu ook in mijn shop op werk aan de muur.

Een fijne zondag en tot volgende week! Neem vooral contact met me op bij opmerkingen, vragen en suggesties.

Liefs, Nanda

 


Fotografie: Nanda Bussers van Troostkunst

Shops:

- https://www.werkaandemuur.nl/nl/beeldmaker/Nanda-Bussers/29495
- www.troostkunst.nl

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.