#040. Wat kan je op Vaderdag doen als je vader is overleden?

Gepubliceerd op 18 juni 2023 om 07:07

In deze blog geef ik je vijf tips voor Vaderdag en vertel ik je meer over mijn fotoreis naar Helgoland en wat Healing Art voor mij betekent.

5 tips voor Vaderdag

Vandaag is het Vaderdag. Een aantal weken geleden schreef ik deze blog voor Moederdag, maar wat voor Moederdag geldt, is uiteraard ook van toepassing op Vaderdag en andere feestdagen. Hopelijk vind je steun aan de blog die ik voor Moederdag schreef.

Samengevat gaf ik in die blog deze vijf tips:

1. Steek een kaarsje aan voor Vaderdag

2. Maak een gedicht voor Vaderdag

3. Doe iets wat je vader leuk vond om te doen

4. Vier zijn leven met familie en vrienden

5. Neem tijd voor jezelf

 

Fotoreis Helgoland: Jan-van-Genten en zeehonden

En hoe ik vandaag Vaderdag doorkom? Ik vertrek straks naar Helgoland voor een fotoreis van een week met mijn werkgever Nature Talks. Een erg fijne secundaire arbeidsvoorwaarde ;-). Een hele week op pad met gelijkgestemden om onder andere de Jan-van-Genten en zeehonden te fotograferen. Helgoland is een klein eilandje in het noorden van Duitsland. Vandaag vertrek ik met mijn collega naar Cuxhaven waar we overnachten. Om morgenochtend in ongeveer 2.5 uur met de boot naar Helgoland te varen.

 

Troostende en helende beelden

Ik vind het altijd leuk om projectmatig te werken. Mijn plan is om op Helgoland de troostende en helende kracht van de natuur te gaan vastleggen. Ik verwacht dat ik wel met iets andere beelden thuis ga komen dan jullie van me gewend zijn. Maar welke beelden werken nu eigenlijk troostend en helend? Roger Ulrich heeft veel wetenschappelijke artikelen over Healing Art gepubliceerd. Op mijn website heb ik meer over Healing Art geschreven, wat de voordelen zijn en wat het is. Vooral realistische open landschapsfoto’s en foto's kleurrijke bloemen worden als Healing Art gezien. Kleur kan zeker ook helend werken. Kleur doet mij persoonlijk iets. Eigenzinnig als ik soms ben, wilde ik bij de internationale kunstwedstrijd van the Healing Power of Color wel eens testen hoe ver ik in de wedstrijd met een abstract beeld zou komen. En, dat beeld met warme gouden kleuren is zelfs in de selectie opgenomen!

 

Wat betekent Healing Art voor mij?

Jacinta Kogelman vroeg tijdens de workshop 'kleurenmagie, schatgraven in je innerlijke tuin' wat Healing Art voor mij betekent. Nog best een vraag om even over na te denken. Voor mij is Healing Art een foto die troost, kracht en heling brengt. Natuurbeelden met mooie en lichte kleuren. Toch, kan ik uit donkere beelden met juist een klein lichtpuntje ook kracht en hoop halen. Want soms is het leven donker, maar dan schijnt er heel voorzichtig nog ergens een klein lichtje. Hoe klein dat lichtje misschien ook is. En ook die donkerte hoort bij het leven en hoef je niet weg te stoppen. Voor mij heeft het maken van natuurfoto’s me enorm geholpen in mijn eigen verdriet en rouwproces. Het gaf me een soort rust en afleiding. Op deze manier kon ik even op andere gedachten komen en me in de natuur laten verrassen door de mooie dingen die Moeder Aarde ons heeft te bieden.  

 

Zijn de foto's troostend en helend?

Regelmatig krijg ik de vraag hoe ik tot mijn foto’s kom. Mijn werkwijze is vaak wel ongeveer gelijk. Ongeacht voor welk fotoproject. Ik zoek op internet naar foto’s die me op een of andere manier aanspreken. Ook maak ik een bord op Pinterest aan met mijn inspiratiebronnen. Sinds kort heb ik trouwens ook een zakelijk Pinterest profiel. Op deze pagina deel ik wekelijks nieuwe foto’s. Ik lees ik me altijd in het onderwerp in. Verder laat ik het ook gewoon een beetje gebeuren en me verrassen. Ik zie wel wat er in het moment ontstaat, ik weet dat er altijd wel iets moois gebeurt. De kans is groot dat ik tijdens het fotograferen verdere ideeën krijg over welke foto’s ik wil maken. En misschien moet ik er ook niet teveel over nadenken of de foto’s die ik maak wel troostend en/of helend werken. Het troostende zit zo in mij, dat volgens mij al mijn foto’s troostend en helend kunnen werken. Niet voor iedereen zullen dezelfde foto’s dat effect hebben, maar er is vast een foto die dat jou ook brengt!

 

Dit is het voor deze week. Ik ga lekker van mijn fotoreis genieten. Een fijne zondag en tot volgende week! Neem vooral contact met me op bij opmerkingen, vragen en suggesties.

Liefs, Nanda

________________________________________________________________________________

Fotografie: Nanda Bussers van Troostkunst.

ps: De foto’s die bij de blogs worden gebruikt zijn uiteraard ook te koop. Bijvoorbeeld  als schilderij aan de muur, kaart of kaarshouder.  

ps: van 29 juli t/m 19 augustus 2023 exposeer ik voor de eerste keer mijn fotoserie “Stardust”. De expo vindt plaats in het Lodewijkskerkje in Oisterwijk. 

Shops & Verkooppunten:

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.