#039. Wat is de betekenis van een klaproos?

Gepubliceerd op 11 juni 2023 om 07:07

In deze blog deel ik in het kort mijn week met je en vertel ik je meer over de symboliek van klaprozen.

 

De fotogenieke klaproos

Rode zeeën vol met klaprozen vind je in deze periode. De klaproos, die ook wel bekendstaat als de papaverbloem, vind ik een enorm fotogeniek onderwerp en elk jaar, zo in de maanden mei en juni, ga ik naar ze op zoek. Het is een onderwerp dat je op verschillende manieren en met verschillende fototechnieken kan fotograferen. Het verveelt me dan ook nooit en de resultaten kunnen me nog altijd verrassen. High key tot low key opnames, abstracte macrofotografie en ik vind het ook altijd heel leuk om met meervoudige belichting te spelen. Ik schreef al eens eerder een blog over de symboliek van bloemen.

Ritueelbegeleider Manon van de Weijer

Manon van de Weijer, ritueelbegeleider voor een liefdevol afscheid, vroeg laatst of ik voor haar een foto van een klaproos wilde maken. Dit omdat ze het zo'n mooie en betekenisvolle bloem vindt. De klaproos wil ze gaan gebruiken om op haar mappen te zetten, deze map geeft zij als herinnering aan degenen die haar in hebben geschakeld voor een liefdevol afscheid mee. Bij ons in de buurt staan verschillende klaprozen en ik maakte bovenstaand beeld voor haar. Een high key opname, waarbij ik wel de kleuren van de klaproos iets heb opgepimpt. Ik werd vooral geraakt door het hartje van de klaproos met al die mooie details. Manon houdt net als ik van natuurlijke en rustige kleuren. Van hout. Een bepaalde serene uitstraling. https://manonvandeweijer.nl

 

De verschillende betekenissen van de klaproos

Manon spreekt de betekenis en symboliek van de klaproos aan. Onderstaand geef ik vier mogelijke betekenissen van een klaproos. Uiteraard kan de symboliek per cultuur en context variëren. Iedereen is anders en iedereen zal dan ook andere associaties bij een klaproos hebben. Maar in grote lijnen kan deze rode bloem de volgende vier betekenissen en symbolieken hebben:

1. Vergankelijkheid

Manon wil de foto gebruiken, omdat de klaproos als symbool van vergankelijkheid en tijdelijkheid van het leven wordt gezien. De bloem bloeit maar kort en verwelkt snel, waardoor het dus symbool kan staan voor de vluchtigheid en kwetsbaarheid van het leven. Ik herinner me nog goed, ik was een jaar of zes, dat ik met mijn ouders en oom en tante naar Schotland ging met de boot. We stonden met de auto in een rij om de boot op te rijden. In de berm naast ons stonden klaprozen. Mijn tante plukte er eentje en meteen lieten alle rode blaadjes los en vervlogen. Ik vond dit om een of andere reden fascinerend.

2. Troost en hoop

De felrode kleur van de klaproos kan een gevoel van troost en hoop symboliseren. Als een herinnering aan de kracht en veerkracht van de menselijke geest, zelfs in moeilijke en donkere tijden. De kleur rood verwijst naar het bloed van de doden, de zwarte kern naar dood en rouw. In het hart van de bloem is een kruisvorm - het christelijk symbool voor lijden - te herkennen (bron: "Troosten - Bronnen van bemoediging"). In mijn shop bij Werk aan de Muur heb ik laatst een compleet album gemaakt met alleen foto’s van klaprozen. Neem hier gerust eens een kijkje. Deze afbeeldingen zijn, net als bijvoorbeeld bij Manon, ook mogelijk als print op mappen, folders, kaarten en kaarshouders.

3. Herdenking en respect

De klaproos staat in veel landen symbool voor herdenking en respect voor degenen die tijdens oorlogen en militaire conflicten hun leven hebben verloren. Dit gebruik is ontstaan na de Eerste Wereldoorlog, waar de klaprozen groeiden op de slagvelden van Vlaanderen. Het werd zo een symbool van de vele doden die tijdens de slagvelden vielen. Na de Tweede Wereldoorlog is de klaproos het symbool geworden van alle doden lees ik in het boek "Troosten - Bronnen van bemoediging." Ook bij ons in het dorp staan langs de weg klaprozen als herinnering aan de Tweede Wereldoorlog.

4. Slaap en vrede

In de Griekse mythologie was de klaproos gewijd aan Hypnos, de god van de slaap. De bloem werd geassocieerd met rust, vrede en ontspanning. Het kan ook symboliseren dat rust en vrede kunnen worden gevonden in de dood.

 

Dit is het voor deze week! Ik wens je een fijne zondag en tot volgende week! Neem bij opmerkingen, vragen en suggesties vooral contact met me op.

Liefs, Nanda

________________________________________________________________________________________________________________________________

Fotografie: Nanda Bussers van Troostkunst.


ps:
De foto’s die bij de blogs worden gebruikt zijn uiteraard ook te koop. Bijvoorbeeld als schilderij aan de muur, kaart of kaarshouder.  


ps:
van 29 juli t/m 19 augustus 2023 exposeer ik voor de eerste keer mijn fotoserie “Stardust”. De expo vindt plaats in het Lodewijkskerkje in Oisterwijk. 

Shops & Verkooppunten:

 

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.