#038. Kleurenmagie, schatgraven in je innerlijke tuin

Gepubliceerd op 4 juni 2023 om 07:07

In deze blog een terugblik op mijn week en de fotoworkshop “kleurenmagie, schatgraven in je innerlijke tuin” van Andrea Gulickx en Jacinta Kogelman.

 

Troostkaarsje voor bij een altaar

Deze week heb ik weer iemand blij kunnen maken met een kaarshouder. Laura kocht een kaarshouder met hierop de pinksterbloemen in lila en paarse kleuren bij zonsopkomst. Deze troostkaars is voor haar oma. “Mijn oma heeft een soort van altaar, waar jouw kaarshouder zo mooi bij past", zegt Laura. Ze zei ook nog: “Troostkunst, nog nooit van gehoord”. Dat ze nog nooit van Troostkunst heeft gehoord is voor mij natuurlijk een extra reden om flink aan de weg te timmeren. Zo ben ik deze week weer meer gestart met het inzetten van social media. Ik denk dat de naam Troostkunst wel blijft hangen als je er eenmaal van hebt gehoord. Een woord dat drie jaar geleden ineens in me opkwam. Geen idee waar het vandaan kwam, maar ik wist toen wel dat dit het antwoord was op de vraag die me al een tijdje bezig hield. “Wat wil ik met mijn fotografie gaan doen?" Ik wist wel dat ik meer wilde dan alleen mooie beelden maken en dat ik er iets mee wilde kunnen betekenen. Ik denk dat dat wel is gelukt. En Laura zei nog dat ze mijn bedrijf heel nobel vindt.

 

Troostkaarten

Een paar dagen geleden heb ik de proefdruk voor mijn nieuwe collectie troostkaarten ontvangen. Helaas ben ik hier niet echt tevreden mee, vooral het papier vind ik niet mooi en niet zo netjes afgewerkt. De proefkaarten hebben een beetje een goedkope uitstraling vind ik en dat is toch helemaal niet wat ik met mijn kaarten wil overbrengen. Ik houd juist van een mooie kwaliteit en dan betaal ik toch liever iets meer. Mijn zoektocht naar een nieuwe drukkerij begon omdat ik mijn troostkaartjes graag wat goedkoper aan wil bieden. Maar ik heb dus geen goedkopere en kwalitatief net zo’n goede drukkerij gevonden als waarmee ik nu zaken doe. Voelt eigenlijk wel een beetje als verspilde tijd met alle offertes die ik heb opgevraagd, om dan  toch weer bij de eerste drukkerij terug te komen… Maar ja, ook dat hoort bij het ondernemerschap. 


Kleurenmagie

Een week geleden heb ik deelgenomen aan de workshop Kleurenmagie van Andrea Gulickx en Jacinta Kogelman. Vorig jaar zag ik de workshop Kleurenmagie in Andrea haar nieuwsbrief voorbij komen en daar werd ik meteen nieuwsgierig naar. ‘Helaas’ waren we op de dag van de workshop door Canada aan het roadtrippen. Helemaal niet verkeerd natuurlijk. En gelukkig werd dit jaar de workshop weergegeven. Het sprak me zo aan omdat kleur, vorm en licht in mijn werk erg belangrijk is en ik houd wel van een beetje magie.

Heler met beelden

Bij aankomst lagen op de tafel in de kleurrijke pluktuin bomvol met verschillende planten en bloemen op tafel de kleurkaarten, net als een stapel Happinez Magazines. Mijn blik valt meteen op het tijdschrift over healing. Uiteraard. Jacinta en ik komen hierover meteen in gesprek. “De helende kracht van kunst, kleur en beeld heeft ook mijn hart", schreef Jacinta Kogelman me al eens eerder. Een heler met beelden. Ik ben benieuwd of en hoe ik inspiratie voor Trooskunst krijg tijdens deze workshop. Wat we vandaag precies gaan doen weten we niet en alle deelnemers zitten er wel een beetje in van “laat ons maar verrassen, en we zijn nieuwsgierig”.

 

Indigo staat voor heling

Jacinta start de workshop over tekenen/signalen die we ontvangen, chakra’s, de betekenis van kleuren en waarvoor zij je kunnen uitnodigen. Indigo is bijvoorbeeld de kleur voor heling. Dat had ik laatst ook ergens gelezen toen ik met de voorbereidingen voor de kunstwedstrijd “the healing power of color 2023” aan het voorbereiden was. En waarvoor een van mijn fotowerken is geselecteerd. Maar dat terzijde. Jacinta ontvangt voor iedereen bepaalde boodschappen. Ergens jammer dat ik niet alles heb onthouden wat ze tegen me heeft gezegd en ik het niet heb opgenomen, want er zaten zulke mooie en wijze woorden bij.

 

Vader Zon en Moeder Aarde

Andrea heeft het nog over Moeder Maan en Vader Zon en het verschil tussen beiden. Vader Zon is energiek, komt meer naar buiten, met gele, oranje en rode tinten. Alles wordt belicht. Bij Moeder Maan gaat het meer om de contrasten, de donkerte. Er is een klein lichtpuntje, dat juist opvalt omdat de rest zo donker is. Blauwe kleuren. Nu begrijp ik ook waarom vooral de blauwe tinten me zo aanspreken. En mijn favoriete beeld van twee weken geleden dat ik tijdens een andere workshop van Andrea heb gemaakt is blauw, met veel contrast en een klein lichtpuntje. Maar je blik wordt in dat beeld wel direct naar dat lichtpuntje getrokken. Ankie (mijn vroegere buurvrouw in Eindhoven) zei over dit beeld het volgende: “Die foto heeft iets mysterieus." “Het lijkt een foto die in de zee genomen is in de buurt van de kust of rotsen partij, ‘s nachts in het donker bij het schijnsel van volle maan waarbij het lijkt alsof de fotograaf iets op de foto wil zetten maar net op het moment dat de foto gemaakt wordt zwemt het de duisternis van de zee weer in.”

 

Diepe kleuren

Na de introductie van Jacinta gaan we een beetje door de tuin slenteren. Niet fotograferend. Zonder focus. Iets wat ik normaal gesproken wel heb en doe als ik ga fotograferen. Dan neem ik de omgeving via mijn fotografenbril in me op. “Wat zouden interessante en mooie foto's onderwerpen kunnen zijn? Welke compositie zou mooi zijn?” zijn dan vragen die razendsnel door me heen flitsen. Nu is dat dus niet de bedoeling. Al vrij snel word ik (aan)getrokken door een plantje met diepbruine en rode tinten. Het is de chocolade cosmos. Een 1-jarige plant die echt naar chocolade ruikt. Wel bijzonder wat hier gebeurt, want normaal gesproken is dit niet mijn kleur. Ik houd wel van diepe kleuren. Hoewel ik pastelkleuren mooi vind, word ik daar minder tot aangetrokken. Misschien word ik wel zo aangetrokken door diepe kleuren, omdat mijn emoties ook diepten hebben bereikt. Kleur als weerspiegeling van een emotie. 

 

De betekenis van kleuren: een boodschap voor mij!

Bij terugkomst aan de tafel mogen we twee kleurenkaarten trekken waardoor we ons voelen aangetrokken. Ik pik een rode en grijze kaart. Kleuren waar ik normaal niet zoveel mee heb. Ben toch echt van het blauw en groen. Wat hebben die kaarten me dan te vertellen/zeggen?
Er liggen bij iedereen mooie combinaties op tafel. Jacinta geeft een korte uitleg bij de kaarten. De kleuren die je nu aantrekt zeggen iets over je behoeftes.

 

De bordeaux rode kaart staat voor passie. Jacinta zegt dat ik mijn passie wel weet, en nu weet ik helaas niet meer wat ze er nu precies over zei. Wat ik - en ook Andrea - hoorde was dat ik er minder bescheiden in moet zijn. Meer naar buiten mag treden. Alleen was dat volgens mij niet precies hoe Jacinta het bedoelde. Jammer dat ik het niet heb opgenomen. Aan de andere kant, zoals Andrea ook zei, hoor je wat je moet horen. In het boek ”In je kracht” door Margo de Ruiter staat bij de aardekleuren het volgende: "De verbinding met de aardechakra’s geeft jouw unieke relatie met Moeder Aarde weer. Ze refereren aan de ontdekking van de Godin in jezelf.” 

 

Verder vertelde Jacinta dat ik gevoelig ben voor sferen en in het grijze de balans vind na het meer heftige rood. Daarmee kom ik tot rust. Ik heb het neutrale nodig om me terug te trekken.

 

Zielenkaart: het grote mysterie

Naast de kleurenkaart trekken we, zonder dat we de afbeelding zien, een zielenkaart. Op mijn zielenkaart staat: "Het grote mysterie: natuurwezens, mijmeren, levensvragen."  Met de zielenkaart, en volgens mij was Jacinta wel verrast door de kaart die ik intuïtief koos, is mijn vuur voor het helen en opkomen van de aarde ook weer aangewakkerd. Het boek -  “een Zomer met het Kleine Volkje” - van Tanin Helliwell moet ik volgens Jacinta lezen. En had ik datzelfde weekend nog uit :-). Ik zit nu te kijken hoe ik dit kan gebruiken voor mijn project in Helgoland over twee weken. Wel heb ik al een pakkende titel bedacht, maar nu dus nog zien wat voor een foto’s ik hiervoor nodig heb en wil maken.

 

Op basis van de kaarten hebben we een half uur de tijd om een collage te maken. Ik had in eerste instantie foto’s van aarde en kristallen uitgescheurd. Dit werd wel een erg donkere collage en voelde totaal niet goed. Jacinta haar reactie was ook “wat is hier gebeurd”. Ik ging nog op zoek naar groen en vond dat in een foto van varens. Alles op de collage geplakt en toen bleven er in de cirkel nog wat witte plekken over. Die ging ik inkleuren met blauw, ernaast paars, groen etc. Dat was het nog niet helemaal. Pas toen ik alle kleuren over elkaar heen ging, vond ik het mooi worden. Toch die diepere kleuren weer! Het bijzondere was dat een van de andere deelnemers in wat ik had ingekleurd, de aarde zag. 

Chocolade cosmos

Aan de hand van de kleurkaarten, de zielenkaart en de zelfgemaakte collage gaan we fotograferen. Ik ging uiteraard weer naar de chocolade cosmos. “Is dat niet intuïtief?" zei Andrea. “Er is hier geen water en toch weet je het wel te vinden." Ik werd dus door een plantje aangetrokken waar waarschijnlijk net door iemand uit de pluktuin was gesproeid. "Jij wist toch ook niet dat er zo’n verrassend resultaat uit zou komen?” vervolgt Andrea. Dat klopt helemaal. Ik werd door het plantje aangetrokken en door ‘in het plantje te duiken’ ontstonden de mooiste vormen, kleuren, lichtpuntjes en schitteringen. Helaas waaide het wel behoorlijk waardoor de scherpte erg lastig was. Om één andere reden vind ik het toch belangrijk dat er iets scherp is. Ik houd over het algemeen niet zo van (bewust) bewogen beelden.

 

Liefde voor de natuur en aarde

Al met al een interessante en magische workshopdag en ik denk dat de effecten nog wel even gaan doorsudderen. Het doel van de workshop was om contact te krijgen met je innerlijk weten en je in contact te brengen met je ziel. Liefde voor de natuur en aarde!

 

Dit is het voor deze week! Ik wens je een fijne zondag en tot volgende week! Neem vooral contact met me op bij opmerkingen, vragen en suggesties.

Liefs, Nanda

________________________________________________________________________________________________________________________________


Fotografie: Nanda Bussers van Troostkunst.


ps: De foto’s die bij de blogs worden gebruikt zijn uiteraard ook te koop. Bijvoorbeeld  als schilderij aan de muur, kaart of kaarshouder.  

ps: van 29 juli t/m 19 augustus exposeer ik voor de eerste keer mijn fotoserie “Stardust”. De expo vindt plaats in het Lodewijkskerkje in Oisterwijk. 

Shops:

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.