#059. Wat is kunstzinnige therapie?

Gepubliceerd op 12 mei 2024 om 07:00

In augustus heb ik me ingeschreven voor een online cursus kunstzinnige therapie. Tot nu toe had ik er geen tijd voor gemaakt, omdat mijn focus vooral gericht was op het verkopen van mijn voorraad Healing Artworks, mijn werk en natuurlijk de emigratie naar Noorwegen. Ik vind het fijn dat er nu langzaam wat meer rust komt, zodat ik die "losse eindjes" kan afronden.

 

Ik was nieuwsgierig naar kunstzinnige therapie en of het iets voor mij zou kunnen zijn. Eerlijk gezegd zie ik mezelf niet echt als therapeut, maar ik ben/was wel geïnteresseerd om er meer over te weten te komen. En hoe ik het eventueel in mijn natuurfotografie toe kan passen.

 

Kunstzinnige therapie is een vorm van therapie waarbij kunstzinnige middelen, zoals tekenen, schilderen, boetseren, dansen of muziek maken, worden ingezet om emotionele, psychologische en fysieke problemen te behandelen of te ondersteunen. Het is gebaseerd op het idee dat creatieve expressie kan helpen bij het verkennen en uiten van emoties, het vergroten van zelfbewustzijn en het bevorderen van persoonlijke groei en genezing.

De kunstzinnige therapeut werkt samen met cliënten om hen te begeleiden bij het proces van creatieve zelfexpressie. Door middel van het maken van kunstwerken, het bespreken van de ervaringen tijdens het creatieve proces en het reflecteren op de gemaakte kunst, kunnen cliënten inzicht krijgen in hun emoties, gedachten en gedragingen.

Kunstzinnige therapie kan worden toegepast bij een breed scala aan doelgroepen, waaronder kinderen, adolescenten, volwassenen en ouderen, en kan worden gebruikt voor verschillende doeleinden, zoals het verlichten van stress, het verwerken van trauma, het verbeteren van zelfvertrouwen en het bevorderen van emotionele veerkracht.

Fijn dat ik nu mijn certificaat binnen heb en weer iets van mijn actiepuntenlijst kan afvinken ;-).

Voor nu wens ik jullie een fijn Hemelvaartweekend toe. Martijn heeft ook een lang weekend vrij, dus gaan we de komende dagen weer een stukje van Noorwegen verkennen!

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.