#043. Troostkunst en Rouwkunst in het Lodewijkskerkje in Oisterwijk

Gepubliceerd op 9 juli 2023 om 07:07

In deze blog een korte terugblik op afgelopen week en vertel ik iets meer over Rouwkunst. Een aantal maanden geleden was ik bij een panel over dit onderwerp. Ik heb toen een aantal zinnen genoteerd die ik in deze blog met je deel. Helaas weet ik niet meer wie precies wat heeft gezegd, maar het gaat uiteindelijk toch om de boodschap!

 

Nieuwe collectie troostkaarten

Yes, mijn nieuwe collectie troostkaarten is deze week binnengekomen. Een serie van 20 kaarten, waaronder een aantal nieuwe designs en ook een aantal bestsellers. Hopelijk brengen deze kaarten warme lichtpuntjes van troost en kracht. Ik had ze nog geen dag online staan toen de eerste bestelling al binnenkwam. Zo fijn om te merken dat mijn webshop steeds beter gevonden wordt. Deze week ook nog een kaarshouder op de post mogen doen.

 

Troostkunst in Lodewijkskerkje

Over een kleine drie weken is het zover: de expositie Stardust in het Lodewijkskerkje in Oisterwijk. Ben benieuwd of er veel animo voor is! Ik hoop in ieder geval op wat binnenloop. Deze week kan ik de 8 werken gaan ophalen. En verder ben ik bezig met de voorbereidingen voor de expo. Van de week was er nog iemand bij ons op bezoek die zei dat mijn Troostkunst zo mooi passend is voor in een kerk is. Inderdaad, in een kerk wordt toch vaak troost gezocht en gevonden en bijvoorbeeld een kaarsje gebrand voor een dierbare. Ook al ben ik niet gelovig opgevoed, toch steek ik in een kerk altijd wel een kaarsje aan. 

 

Waar rouw jij om?

Een paar maanden geleden attendeerde een vriendin me op de expositie ”Waar rouw jij om?" in Amersfoort. Hier moest ik naar toe, ook omdat Diana Bokje tijdens de panelavond aanwezig was. Bij haar heb ik eerder verschillende cursussen gevolgd en vanaf de zijlijn volg ik nog steeds wel een beetje waar zij mee bezig is. Het was een interessante middag en avond met fijne ontmoetingen. “Veel mensen willen hier helemaal geen expositie over”, vertelde de pannelleider. Ik heb het zelf ook weleens meegemaakt dat iemand snel bij me voorbij liep. “Troostkunst, daar wil ik echt helemaal niks mee te maken hebben”. Sowieso krijg ik wel eens de reactie dat het zo negatief is waar ik me op richt. Ik zie dat anders. Verlieservaringen horen bij het leven en die gevoelens die daarbij horen mogen/moeten er ook zijn. Het leven is niet altijd alleen maar leuk. Rouw komt natuurlijk niet alleen bij overlijden voor. Je kan ook bij andere verlieservaringen rouwen, zoals scheiding, verlies van je baan of gezondheid. Ik schreef hierover eerder een blog. 

 

Dag van de doden

Bij de expositie en lezing zei de panelleider (een man uit Mexico) dat mensen moeten worden opengebroken door dit onderwerp en dat er in veel andere landen een stuk minder taboe op de dood heerst. De Grieken beeldden bijvoorbeeld al de kwetsbaarheid van de mens al uit. In Mexico vindt er in november bijvoorbeeld de dag van de doden plaats. Een feest- en herdenkingsdag. Een dag om niet alleen verdriet maar ook om de waarden van het leven te herdenken. Het leven is zo waardevol omdat het eindig is. Dus, pluk  de dag!


Verwerken van emoties

De panelleider vertelde verder dat je leeftijd uitmaakt hoe je naar rouw kijkt. “Rouw is een heftig onderwerp, maar ook nodig en gezond.” Meestal maakt de kunstenaar kunst om emoties in te kunnen verwerken. Rouw is een diepe emotie. Het transformeren van verlies en verdriet in kunst. Pijn is misschien het enige dat ons tot bewustzijn kan brengen. De shit van nu is mest voor de toekomst. Zinnen die ik ook regelmatig hoor zijn van je wond tot wonder, en turn je mess into your message. Iedereen krijgt in het leven een rugzakje om mee te dealen. Misschien is dat zelfs wel het doel van het leven? Wat heb je van je levenservaringen geleerd? Een intens diep verlies kan je via kunst in beeld brengen. Heeft iemand echt die pijn gehad, dan voel je dat in de foto. Het zal niet voor niks zijn dat ik vooral door intense werken word aangetrokken. 

 

Rouw transformeren in kunst

De panelleden hebben rouwverwerking gevonden in kunstuiting. “Kunst doet heel veel voor rouwverwerking”. Kunst als bliksemafleider en als klankbord voor het ziekzijn, als bijdrage aan een helende omgeving, ‘Healing Environment’ en als troostend middel. Om zonder woorden bij rouw te komen. Doet me ook denken aan de opmerking van Pamela Kribbe, dat beelden tot je onbewustzijn komt.“Enorme expressie vanuit hart. Veel van mijn werken zijn donker. Licht kan wellicht ook wel, maar dat is wel moeilijk” zegt Heleen, een van de kunstenaars in het panel. 

Mooie herinneringen troosten. Niets meer dan jouw gedachten zullen zich verbinden met je dierbare. Bijvoorbeeld muziek en kunst waar een enorm verdriet achter zit. Dan komt het beste van de mens naar boven. De genezende kracht van kunst.  Pijn in iets moois en in wijsheid transformeren. Door pijn een beter mens worden. Kunst kan het allemaal wat verzachten. Maar het verlies blijft altijd bij je. Kunst biedt mogelijkheid om troost te brengen. Bijvoorbeeld door via kunst met anderen in gesprek te gaan. Kunst kan raken door een diepe connectie met je eigen pijn te hebben. 

 

Dit is het voor deze week! Ik wens je een fijne zondag en tot volgende week! Neem vooral contact met me op bij opmerkingen, vragen en suggesties.

Liefs, Nanda

________________________________________________________________________________________________________________________

Fotografie: Nanda Bussers van Troostkunst.

De foto’s die bij de blogs worden gebruikt zijn uiteraard ook te koop. Bijvoorbeeld  als schilderij aan de muur, kaart of kaarshouder.  

Shops:

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.