#042. Spirituele kunst

Gepubliceerd op 2 juli 2023 om 07:07

Afgelopen week ben ik met mijn werk (Nature Talks) op fotoreis naar Helgoland, een eilandje in het Noorden van Duitsland, geweest voor onder andere de zeehonden en Jan-van-Genten. Ik heb genoten van dat stelletje druktemakers, de interactie tussen deze vogels en de mooie zonsopkomsten en ondergangen. Wat een mooi stukje natuur is het. Duizenden foto’s heb ik gemaakt, dus ik ben nog wel eventjes bezig met de selectie hiervan. Verder heb ik een foto aangeleverd voor de jubileumeditie van Franciscus Hospice en Weert en had ik een bijzondere ontmoeting met Margo bij Energiecentrum Het Spiraal. En heb ik besloten het komende half jaar een business traject bij Laura (Vuurkind) te gaan volgen. In deze blog deel ik verder met je wat spirituele kunst is en mijn purpose van art.

 

Franciscus Hospice Weert

Dit jaar bestaat Franciscus Hospice Weert 20 jaar. Franciscus Hospice Weert biedt palliatieve terminale zorg aan ongeneeslijk zieke mensen. Ze ontlasten en ondersteunen de zieken en hun naasten in de laatste fase van het leven. Om iedereen over dit jubileum en alle zorg die Franciscus Hospice Weert biedt te informeren, wordt er in oktober een informatieve jubileumeditie uitgebracht. Dat vind ik een erg goed initiatief en ik ben dan ook dankbaar dat ik (lees: Troostkunst) hier een bijdrage aan kan leveren, onder andere met deze foto (zie werk boven deze blog). Mijn foto en tekst wordt direct op de eerste pagina gepubliceerd. Hopelijk weet mijn werk op deze manier meer mensen te vinden die wat warme lichtpuntjes van troost nodig hebben.

 

Energiecentrum Het Spiraal

De week voordat ik op reis ging, ben ik ook nog bij Energiecentrum Het Spiraal geweest om een aantal van mijn folders voor de expositie “Stardust” af te geven. Ik kreeg ineens de ingeving dat dat volgens mij de perfecte plek voor mijn werk is. Al snel kreeg ik een reactie op mijn e-mail dat ze hier voor open stonden. Erg lief. Meteen een afspraak met Margo, de eigenaresse van Het Energiecentrum, gemaakt wat erg bijzonder was.

 

Spirituele kunst

Margo zei bij het zien van een aantal van mijn troostkaarten dat ze zoveel in mijn foto's ziet en voelt. “Je mag dit echt wel spirituele kunst noemen. Er zit zoveel in”, zei ze.  Voor mij is dit de bevestiging dat het klopt dat ik mijn abstracte beelden spirituele kunst noem. En ook dat deze beelden passend zijn bij Troostkunst. Gevoelsmatig klopte dat al eerder voor me.  Maar ik kon er nog geen woorden aan geven. “Veel mensen die naar een spirituele beurs gaan zijn op zoek naar troost. Bijvoorbeeld door contact met overleden dierbaren, richting in je leven met tarotkaarten, heling door readings”, zegt Margo verder. Voor mij is de cirkel nu rond.

 

Kunst met purpose

Laatst kreeg ik de vraag waarom ik mijn abstracte foto's niet gewoon abstracte foto's noem. Voor mij zijn mijn abstracte foto's meer dan een abstract beeld. Ik hoop er iets mee te kunnen betekenen.  Art met purpose. Die vraag zette me wel even aan het denken. Een paar jaar geleden noemde ik mijn abstracte foto's "abstracte foto’s".  Alleen is dat voor mij niet meer passend. In mijn collectie heb ik afhankelijk van de purpose verschillende typen foto’s. De Healing Arts foto's zijn anders dan de foto’s voor troost, de troostrijke werken hebben een andere (lichtere en meer kleurrijke uitstraling) dan mijn werken die bij overlijden en rouw ingezet kunnen worden. Zo heb ik verschillende foto's afhankelijk van de purpose van de foto.

De Aarde Spreekt

In een podcast van Pamela Kribbe, hoorde ik Pamela zeggen dat beelden via je onbewuste binnenkomen. Mooi en ook passend bij mijn werk! Ik krijg de laatste tijd steeds vaker de opmerking dat er zoveel gevoel in mijn werk zit. Uiteraard niet voor iedereen, iedereen is anders en ziet/voelt andere dingen bij kunst. Ik heb laatst het boek "De Aarde Spreekt" van Pamela Kribbe gelezen. Door de workshop met Andrea Gulickx en Jacinta Kogelman ben ik me helemaal in de kracht van de natuur en aarde aan het verdiepen. Moeder Aarde, zo fascinerend, betoverend, inspirerend en krachtig. Ik geloof erin dat wij elkaar nodig hebben. In eerste instantie lijken mijn foto die ik tijdens de World CleanUp Day heb gemaakt wellicht niet passend bij wat ik normaal doe. Maar ik maakte toen graag een uitzondering om zo met mijn foto's te laten zien dat we respectvol met Moeder Aarde om moeten gaan. Voor Moeder Aarde, maar ook voor onszelf. In mijn toekomstige posts wil ik ook meer gaan vertellen wat de natuur voor mij doet en heeft gedaan. Hopelijk draagt het eraan bij dat wij zuiniger met haar om zullen gaan.


Spirituele beurzen

Later kwam het gesprek met Margo onder andere op paranormale beurzen en dat ik daar met mijn Troostkunst moest gaan exposeren. Toen ze dat zei kregen we allebei kippenvel. Zo bijzonder! En ik ben al een tijdje op zoek naar Spirituele Beurzen om daaraan deel te nemen, maar kom via Google steeds bij dezelfde grote organisaties uit. Niet echt passend bij mij, want ik voel me bij kleinere knusse events veel beter op mijn plek. Margo gaf me een aantal tips van beurzen die ik meteen heb gemaild. Wordt vervolgd!

 

Dit is het voor deze week! Ik wens je een fijne zondag en tot volgende week! Neem vooral contact met me op bij opmerkingen, vragen en suggesties.

Liefs, Nanda

________________________________________________________________________________

Fotografie: Nanda Bussers van Troostkunst.

De foto’s die bij de blogs worden gebruikt zijn uiteraard ook te koop. Bijvoorbeeld  als schilderij aan de muur, kaart of kaarshouder.  

Shops:

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.