#031. De helende kracht van kunst, kleur en licht

Gepubliceerd op 5 februari 2023 om 11:11

Januari was meteen een drukke maand met onder andere de Vakantiebeurs in Utrecht waar ik vanuit Nature Talks stond, een fotoshoot en het optimaliseren van mijn webshop. Ik ben mijn bedrijf steeds meer aan het inrichten richting heling en troost. Leuk om me hierin te verdiepen en het boek ‘Purpose-built' Art in Hospitals’ sluit enorm goed aan op mijn visie. Mijn voornemen om vanaf 2023 wekelijks te bloggen is helaas niet gelukt met alle andere werkzaamheden. In februari werk ik extra uren bij mijn opdrachtgever, maar vanaf maart wil ik echt vaker kennis met je gaan delen. In deze blog ga ik in op ‘Kunst met Purpose’ en de kracht van kunst, kleur en licht.

Kunst met Purpose

Ondanks alle drukte heb ik deze maand wel tijd gemaakt voor een webshop challenge van Astrid van der Made. Zij helpt ondernemers met het winstgevend maken van je webshop. In de kerstvakantie heb ik haar boek gekocht en uiteraard ook gelezen. Dankbaar dat ik via een social media actie een jaarlidmaatschap op haar Webshop Community heb gewonnen. Terug naar de challenge en het boek. Met praktische opdrachten ben ik mijn webshop steeds verder aan het updaten en finetunen. En het zo aan het vormgeven dat het echt een webshop is. De menustructuur heb ik veranderd, foto’s die ik via Werk aan de Muur verkoop heb ik aan mijn eigen webshop toegevoegd etc. Dat ik de menustructuur en teksten op mijn website aan het aanpassen ben heeft er ook mee te maken dat mijn missie steeds helderder wordt. Het gaat mij echt om het bieden van heling, troost, licht en warmte door kunst. Ofwel: kunst met purpose en zo ben ik mijn bedrijf en webshop dus ook verder aan het inrichten. 

Kracht van kunst

Creatief bezig zijn heeft een positief effect op je gezondheid en je geluksgevoel. Het voorkomt psychische en emotionele aandoeningen. Mij gaf het maken van kunst tijdens de ziekte van mijn moeder en na haar overlijden troost en een soort ontsnapping uit de werkelijkheid. Eerst bood het maken van kunst mij troost, nu hoop ik anderen met mijn kunst te kunnen troosten. Kunst kan helen, kunst kan troosten en inspireren. Ook mijn beelden kunnen een helende werking hebben en ik hoop zo warme lichtpuntjes van troost en heling te verspreiden. Een oud collega van me zei laatst tegen me dat ze het zo mooi vindt hoe ik het verlies van mijn ouders en andere dierbaren zo positief heb weten om te zetten.

Functies van kunst

Kunst heeft verschillende functies. In het boek ‘Purpose-built' Art in Hospitals’ worden er een aantal genoemd die mij erg aanspreken: kunst voor kalmte en ontspanning, kunst voor herinneren en rouw en kunst voor spiritualiteit. Al deze functies hebben te maken met het maken van een positieve impact op gezondheid en welzijn door kunst. Ik heb wel eens de vraag gekregen waarom ik me alleen op het negatieve richt en niet op het positieve zoals bijvoorbeeld Happy Art. Dat heeft me toen wel aan het denken gezet. Maar ik vind het juist mooi om rust, kalmte en ontspanning te kunnen bieden in moeilijkere en/of stressvolle tijden.

Kleurrijk universum

Om me dit jaar artistiek verder te blijven ontwikkelen en om nieuwe kunst te blijven maken heb ik me in december aangemeld om samen met Iris Depasse - en zes andere deelnemers - op ontdekkingsreis te gaan. Deze fotocursus start met een aantal inleidende modules en opdrachten om je in de juiste mindset te krijgen. Een van de opdrachten was het maken van een mottokaart. Een mottokaart die je eraan herinnert waarom je deze cursus volgt. Mijn uitwerking hiervan vind je bovenaan deze blog. De kaart met de tekst “I make time to do what makes my soul happy” is voor mij een kleine reminder om écht met kunst bezig te zijn én blijven. In dit beeld zie ik een soort gekleurd universum met een zwart gat, vanuit niets wordt er iets gecreëerd. Dat is wat ik graag doe! Iris linkte mijn mottokaart prachtig aan mijn fotoproject Stardust. Super om die verdieping op te zoeken. Dit kleurrijke beeld geeft mij tevens een soort rust en troost. In dit grootse, magische en kleurrijke universum zijn wij maar nietig.

Helende werking van kleuren

Kleuren hebben een heilzame werking. Ze doen iets met je. Doen iets met mij. In mijn werk word ik geïnspireerd door kleur en licht. Verschillende kleuren hebben verschillende effecten op je en geven een boodschap door. Een paar jaar geleden heb ik een fotoproject ‘een regenboog van troost’ gemaakt. Ik volgde hierin de kleuren van de regenboog. Waarom werk je niet in zwart/wit is een opmerking die ik vorig jaar kreeg. Zwart/wit kan ik zeker ook waarderen en vind ik mooi, maar niet passend bij mij. Ik vind zwart/wit niet troostend werken. Voor mij persoonlijk zit daar een zekere donkerte aan en zit juist de kracht in kleur. De wereld heeft zoveel kleur. Dat is denk ik waarom kleur en natuur me zo aanspreken. Kleur is voor mij natuurlijker dan zwart/wit. Of zoals in een artikel van ‘Paravisie over de helende kracht van licht en kleur’ is te lezen: de natuur, het groen van de bomen, het blauw van de lucht, het geel, rood, paars, roze en oranje en alle schakeringen daartussenin zijn een bron van inspiratie, vreugde en heling. In het boek ‘In je Kracht door Kleur’ van Margo Ruiter staat dat de Chakra kleuren al eeuwenlang worden gebruikt voor heling en persoonlijke ontwikkeling. Je wordt gelukkig door kunst en kleur, en je presteert daardoor ook nog eens beter.

De kleuren van de regenboog


In het kort het volgende over de kleuren, hierbij de kleuren van de regenboog volgend:

  • Rood staat voor levenskracht en oerkracht
  • Oranje staat voor het verzachten van problemen, warmte en evenwicht 
  • Geel staat voor vreugde en hoop en liefde 
  • Groen staat voor de natuur en creativiteit en het hart 
  • Blauw staat voor rust en kalmte
  • Paars staat voor rouw en werkt verzachtend en helend

In andere landen kunnen kleuren een andere betekenis hebben, ik heb hier aangehouden wat bij ons het meest gangbaar is.

Licht

Jacinta Kogelman schreef me laatst dat de helende kracht van kunst, kleur en beeld ook haar hart heeft. Dat vond ik zo mooi gezegd. Wat mij betreft mag hier ook nog licht bij. Zonder licht heb je ook geen foto. Over mijn fotoproject Stardust heb ik wel eens de reactie gekregen dat het wel donker is, maar zoals ik laatst in een interview las “In het donker valt licht meer op”. Mijn project start donker, met wat kleine lichtpuntjes, maar wordt in het verloop van tijd juist steeds lichter!

 

Dit was het voor nu. Tot over een maandje!

 

Fotografie: Nanda Bussers Heatworks

 

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.