#030. Terugblik 2022 & Vooruitblik 2023

Gepubliceerd op 1 januari 2023 om 11:11

Happy new year! De beste wensen voor het nieuwe jaar. Dat het een mooi, liefdevol en gezond 2023 mag worden waarin al jouw dromen uitkomen! Een jaar met warmte en licht(puntjes). In deze blog deel ik mijn afgelopen jaar met je en geef ik je een inkijkje naar het nieuwe jaar. Wat ging er in 2022 goed, wat minder, wat had ik anders willen doen en wat zijn mijn doelen voor komend jaar zijn de onderwerpen van deze blog.

Winter in de Hoge Venen

Het jaar startte goed met een mini break bij de Hoge Venen in België. Relaxen, fotograferen en sneeuw. Ik vind sneeuw en de winter zo’n fotogeniek seizoen. Al die glinsterende kristallen op planten en blaadjes. Leuk ook om creatief te fotograferen. Heerlijk. In januari kocht een oud collega uit het ziekenhuis een foto van klaprozen van me. Dit klaprozenveld schittert nu op behang in hun verbouwde keuken. Verder was ik in januari volop aan het fotograferen voor mijn fotoproject Stardust. Begin 2022 heb ik nog regelmatig gefotografeerd. Helaas is dat na het afronden van het project een stuk minder geworden. Ik merk dat ik die stok achter de deur nodig heb om aan de slag te blijven gaan. Ik zat hierover aan het einde van het jaar na te denken en heb besloten om dit jaar bij Iris Depasse de vervolgcursus abstracte fotografie (op Ontdekkingsreis) te gaan volgen. Een combinatie van fotografie, schilderen, schrijven en video. Ben hier erg benieuwd naar.

Stardust: een reis door tijd en ruimte

In februari heb ik het fotoproject Stardust afgerond. Bart Siebelink, Jeroen Toirkens en een aantal vriendinnen hebben me geholpen met de uiteindelijke edit van het fotoboek. Het resultaat is een kleurrijk boek met abstracte beelden met een mooi verloop in beelden. Het begint vrij donker (dit symboliseert voor mij het ‘niets’), de beelden worden langzaamaan lichter en kleurrijker. Dit om de eerste levensvormen weer te geven.

Cursus Art Based Learning

Direct na het afronden van het fotografisch topjaar kon ik via Nature Talks de cursus Art Based Learning onder begeleiding van Jody Zweserijn volgen. Naast een aantal mooie platen van helende onderwaterbloemen heeft dit traject me helemaal op het pad van healing arts gebracht. Ik vind het effect van kunst op je gezondheid en welzijn zo interessant. Erg leuk om me verder in te verdiepen. Dit smaakt naar meer en in 2023 wil ik hierin echt de expert worden. Het grappige is dat ik zag dat Iris Depasse in de eerste module van de cursus ook aan de positieve impact van kunst refereert. 

KunstRai en Art Eindhoven

Twee jaar had ik hier naar uitgekeken, de farewell tour van Clannad. Muziek die bij mijn ouders thuis altijd hard werd gedraaid. Sentiment! In april ben ik verder naar de KunstRai en Art Eindhoven geweest. Deze keer heb ik er niet zelf geëxposeerd, nu heb ik er lekker wat rondgewandeld en inspiratie opgedaan. Zo verkocht een kunstenaar een boekje over troost en kunst. Ik vond het in 2021 erg leuk en leerzaam om tijdens de kunstbeurs te exposeren, maar het is ook wel een behoorlijke investering. Verder hebben we in een glazen boshut in de Ardennen geslapen. Erg bijzonder om tussen de boomtoppen te slapen en het geritsel van scharrelende vogels, eekhoorntjes en reetjes te horen.

Troostgeschenken bij RememberMe

In mei ben ik een samenwerking met het platform RememberMe aangegaan. Leuk om via hun mijn troostgeschenken zoals de kaarshouders aan te bieden. Tot nu toe heeft het nog niet het gewenste resultaat. En na nog eens goed te rekenen, moet ik per jaar een paar honderd kaarsen verkopen om uit de kosten te komen. Op dit moment nog niet echt realistisch. Met alles wat duurder wordt heb ik mijn financiën eens onder de loep genomen en ga ik van een aantal dingen komend jaar afscheid nemen. Zoals de samenwerking met RememberMe. Ik ben nu aan het bekijken wat ik zelf kan doen. Zo ben ik bezig met het verder optimaliseren van mijn eigen webshop, heb ik een zoekwoordenonderzoek laten doen en ga ik vanaf dit jaar weer wekelijks bloggen. In alle drukte heb ik dat vorig jaar geen prioriteit meer gegeven. Eigenlijk zou ik dagelijks willen gaan bloggen en veel informatie over rouw, verlies, troost, heling en kunst met je delen. Alleen met een baan van 28 uur per week, mijn eigen artistieke ontwikkeling, plus alle andere zaken die bij een eigen bedrijf komen kijken is dat voor nu niet realistisch. En, dit jaar wil ik weer meer focus op mijn gezondheid leggen. Ik maak dagelijks een wandeling, maar ik wil weer echt actiever worden zoals ik bijvoorbeeld doe met mountainbiken. Naast inspanning ook een soort van ontspanning. Vanaf woensdag ga ik wekelijks weer naar de yoga. Deze maand ben ik verder naar een mooie lezing van Manu Keirse in het crematorium van Tilburg geweest en naar een business event van Simone Levie. Nog iets anders leuks van deze maand. Op het internationale kunstplatform Itsliquid is er een interview over mijn kunst en verhaal gepubliceerd. Stiekem wel een beetje trots op.

Cultureel Lint in Weert

De maand erna heb ik tijdens Cultureel Lint in Weert een aantal van mijn fotowerken geëxposeerd. Een enorm leuke middag met erg leuke gesprekken. Zelfs nog een second of fame gehad in het promofilmpje van Weert de Gekste over dit event. Verder heeft Iris Depasse mij geïnterviewd over mijn fotoproject Stardust. Mijn verhaal over het fotoproject is te zien en te beluisteren op YouTube. Mijn comfortzone is hiermee behoorlijk gestretcht, maar goed :-). In mei waren wij buren tijdens Professional Imaging in Nijkerk. Leuk om elkaar daar in het echt te ontmoeten. Ik kende Iris alleen nog via de video's bij de cursus.

Fotoreis Canada

En toen was het zomervakantie. Hier hadden we ons enorm op verheugd. Zo bijzonder om mijn gastgezin na bijna 20 jaar weer te zien. Ja, er vloeiden ook een paar traantjes... Ik wilde dit al zo lang! Met corona lukte het eerder niet en nu hadden we echt zoiets van laten we het NU doen. Een mooie reis door schitterende ongerepte natuur met walvissen, papegaaiduikers en zelfs een moose. Foto's volgen dit jaar. Dit jaar wil ik nu ook echt tijd gaan inplannen om de foto’s die ik in Canada heb gemaakt te bekijken en selecteren. Ik loop dus een 'beetje' achter. Beetje jammer wel, want op Social media zie ik allemaal collages van andere (natuur)fotografen voorbij komen met hun top 10 / top 12 aan mooiste beelden van 2022. 

Print on Demand

Tijdens de vakantie in Canada kwam ik een Facebook advertentie van Raisa Zwart tegen over een cursus Print on Demand. Het klinkt goed om op deze manier online geld te verdienen en een stap richting financiële vrijheid te maken. Hoe geweldig zou het ook zijn als mensen in bijvoorbeeld Amerika van mijn werk kunnen genieten. Het heeft me ook doen besluiten om mijn prijzen aan te passen. Ik was eerst meer van de high end producten. Hoewel ik nog steeds kwalitatief uitstekend werk wil leveren, wil ik ook dat bijna iedereen ervan kan genieten en troost kan geven. Met mijn missie om warme lichtpuntjes van troost te bieden, vond ik mijn prijzen niet meer passend. Aan de hand van die cursus heb ik onder andere mijn shop bij Werk aan de Muur flink onder handen genomen. Prijzen zijn aangepast en ook de titels en teksten.  Met een vriendin ben ik verder naar de expositie Healing Power in het Tropenmuseum geweest en hebben we dit gecombineerd met een bezoek aan Fabrique des Lumieres van Gustav Klimt.

Expositie Ronald Peeters

In september ben ik met een vriendin naar de fotoexpo van Ronald Peeters in Oisterwijk geweest. Prachtig werk en leuk om Ronald nu eens in het echt te ontmoeten. Ik kende hem alleen nog van de online lezing en vragenuurtje tijdens het online fotofestival van Nature Talks. Ronald heeft me als kunstenaar bij de organisatie voorgedragen en dit jaar mag ik er waarschijnlijk ook exposeren! Super leuk natuurlijk. Ook het optreden van Maaike Oubouter en Eric Corton vond ik geweldig. Mooie liedjes die ook troost bieden.

Ziekenhuiskunst 

Oktober was echt een extreem drukke maand met alle voorbereidingen voor de jurering van de Nature Photographer of the Year-Contest. Met de internationale juryleden kwamen we samen in Genève. De een vanuit Finland, de ander vanuit Italie. Alleen Tin Man Lee uit de VS belde online in.  Ik vind het altijd weer erg leerzaam om te zien waar een jury op let bij het beoordelen van de foto’s. Na deze drukke periode zijn we een weekje naar een huisje de Veluwe geweest. Halve dagen werken en de middagen relaxen. En zijn we onder andere naar de expo Ogentroost geweest. Een kleine tentoonstelling met werken die normaal in het ziekenhuis hangen. Het lijkt mij geweldig als mijn werken ook als ziekenhuiskunst gebruikt worden. Verder ben ik meegegaan met de fotoworkshop Speulderbos van Nature Talks onder begeleiding van Andy Luberti. 

De maand erna waren er weinig spannende dingen. Vooral druk met werken voor Nature Talks en er voor zorgen dat in december de finalisten van de fotowedstrijd bekend te kunnen maken. En niet vergeten, in november heb ik de mooie lezing van Isa Hoes en Merlijn Kamerling bijgewoond in het Natlab in Eindhoven.

Feel Good Market Eindhoven

In de laatste maand van het jaar had ik een eigen stand op de Feel Good Market in Eindhoven. Wat geniet ik altijd weer van de gesprekken met iedereen. Verder is december natuurlijk een gezellig drukke maand met kerstmis, oud en nieuw en afronding van aantal losse projecten, plus het nadenken over de doelen voor het volgende jaar. Het was al met al een prima jaar. Gelukkig geen echte dieptepunten en met een aantal mooie ontwikkelingen. Dit jaar is mijn werk bijvoorbeeld in een aantal kunstgidsen gepubliceerd zoals het jaarboek van kunstenaars en art guides (kunstgids voor kunstenaars). En zijn een aantal van mijn werken in de collectie Night Vibes en Touch of Blue bij Werk aan de Muur toegevoegd. Dit zijn natuurlijk ook wel echt mijn kleuren en onderwerpen. Ik ben nu een boek aan het lezen over de helende kracht van kleuren. Hierover deel ik snel meer in mijn blog. 

Michael Pilarczyk

Als afsluiting van deze blog nog even dit. Ik volg regelmatig trainingen van Michael Pilarczyk. Onder andere deze twee vragen die hij tijdens zijn cursus stelt zijn vind ik wel eye-openers: “waaraan heb je dit jaar tijd verspild? En waar had je meer tijd willen besteden?” Interessante vragen (er worden uiteraard wel meer goede vragen gesteld tijdens deze seminars) en het maakt goed inzichtelijk waaraan ik minder tijd had willen besteden. Tijd is en blijft voor mij altijd wel een dingetje. Niet dat ik het nu superdruk heb, wel heb ik al-tijd meer ideeën en plannen dan ik in de tijd die ik heb kan uitvoeren. Het is echt nodig voor me om prioriteiten te stellen en te bekijken wat haalbaar is. 

- Begin dit jaar heb ik me bijvoorbeeld volledig verdiept in NFT’s. Een boeiend spel om meer vanaf te weten. Maar het heeft me niet echt verder gebracht in mijn eigen zaak. Achteraf gezien had ik het geld en de tijd dan ook liever aan Troostkunst willen besteden. Het is wel mooi om te merken dat mijn richting iedere keer weer helderder wordt.
- Verder ben ik eens gaan uitrekenen hoeveel tijd ik bezig ben met het bijwerken van mijn mailbox. Dat is zo 2 uur per week, dus ruim 100 uur op jaarbasis. Vaak zijn het nog niet eens zulke interessante mails en is het meer FOMO dan wat anders. Want ja stel, ik mis een interessant bericht? Wanneer ik de mail al terugbreng naar 1 uur per week. ‘levert’ me dat op jaarbasis 50 uur op. Dat is gewoon een volledige werkweek.
- Ook heb ik misschien wel wat teveel business podcast geluisterd en ‘onzin’ boeken gelezen. Ofwel boeken waarvan ik niets leer.

En die tijd besteed ik veel liever aan fotograferen, kunst maken, mijn webshop verder opbouwen. Of gewoon lekker met een leerzaam boekje (;-)) in de tuin zitten. Naast het me verder artistiek ontwikkelen, sporten, mijn bedrijf verder opbouwen wil ik weer volop gaan sporten.

Mijn doelen voor 2023 

Ik heb in deze blog mijn doelen voor het komende jaar al terloops gemeld, hierbij nog in overzicht:

  • Aan mijn gezondheid werken;
  • Me artistiek verder ontwikkelen (fotocursus Iris Depasse);
  • Mijn Print on Demand shops verder opzetten (zoals Werk aan de Muur);
  • Expert worden op gebied van Healing Arts, rouw, heling, troost en kunst (en hierover wekelijks bloggen).

Wat zijn jouw voornemens voor het komende jaar? Laat het me gerust weten! Nogmaals een gelukkig 2023 en tot volgende week!

Liefs, Nanda

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.