#027. Expositie Ogentroost

Gepubliceerd op 23 oktober 2022 om 11:11

Ogentroost - Het bieden van troost en inspiratie aan patiënten, bezoekers en medewerkers door Kunst


Deze week zitten we heerlijk in een huisje op de Veluwe. Een combinatie van werken, in het veld fotograferen en lekker relaxen. Heerlijk na die drukke periode voor onder andere de jurering van de Nature Photographer of the Year-contest 2022 van de afgelopen weken. Beetje bijkomen. Eindelijk weer eens tijd maken voor mijn eigen fotografie, en ik wilde al een hele tijd naar de expositie Ogentroost. Vanuit het zuiden niet echt naast de deur, nu nog steeds niet echt, maar wel iets beter te bereiken.

Universitair Medisch Centrum Groningen
Bij Museum De Buitenplaats is tot en met 30 oktober 2022 een unieke selectie uit de kunstcollectie van het Universitair Medisch Centrum Groningen te zien. Wat in 1903 begon met een schenking van twee schilderijen van Hendrik Willem Mesdag en Sientje Mesdag - Van Houten, is uitgegroeid tot een omvangrijke kunstcollectie van ruim 1500 werken. In de selectie van ruim 40 werken in het museum is goed het figuratieve en het regionale karakter van de collectie te zien (bron: folder museum). 

Het bieden van inspiratie en troost
Kunst biedt inspiratie en troost aan patiënten, bezoekers en medewerker van het UMC Groningen. Het tonen van kunst in de openbare ruimte draagt zowel bij aan het welzijn en herstel van patiënten als aan een inspirerende werkomgeving van medewerkers. De nadruk van de expositie ligt op landschap en natuur. Het is voor het eerst dat de collectie getoond wordt buiten de muren van het museum (bron: folder museum). En misschien ook wel voor de laatste keer? Ik 'moest' er dan ook wel naar toe, met onderwerpen die mij enorm interesseren en ik me steeds meer in aan het verdiepen ben. Healing art, rouw in kunst, troostende kunst etc. Van alle kunstwerken en de beschrijvingen heb ik foto's gemaakt. Wie weet wat voor een fotoprojecten er voor mij nog uitkomen. Ik ben in ieder geval met een projectplan bezig, om zo in 2023 tot een mooie healing art fotoserie te komen.

Art with Intent

Wat ik overigens wel opvallend vond is dat er bij de expositie zeker niet alleen maar realistische en lichte schilderijen en foto's te zien waren. Maar ook abstracte beelden en donkere schilderijen. In de theorie over Healing Arts lees ik juist vaak dat abstracte en donkere werken niet zo heilzaam zijn. Nu heb ik onlangs het boek "Art with Intent" gekocht, de onderwerpen in het boek sluiten perfect aan op mijn interesses. En volgens mij komen hier ook nieuwe theorieën over Healing Arts aan bod, en dat abstracte kunst wel helend kan werken. Mijn fotografie is ook vaak abstract en donker(der). Maar in die donkerte zitten dan weer lichtpuntjes. Net als in het leven! Dat stuk herkenbaarheid dat donkerte er ook bij hoort, kan volgens mij ook helend en troostend werken.

Nieuw bakkie troost
Volgende week is er een congrestival over jouw laatste levensfase. Klinkt als een interessant event, maar ik weet nog niet zeker of ik er naar toe ga. Kwestie van tijd en prioriteit. Ben dan een hele dag onderweg en ik heb nog een aantal (foto)projecten om af te ronden. Tja, het kan niet altijd allemaal. Als ik ga, ga ik vooral om de lezing Art in Grief van Geerteke van Lierop. Volgens haar kan je door middel van kunst en de natuur de verbinding met de wereld herstellen tijdens het rouwproces. Ben nieuwsgierig naar haar lezing en klinkt herkenbaar. Bij mij waren de natuur en kunst ook elementen die me tijdens mijn verdriet en rouwproces hebben geholpen. Volgende week meer nieuws!

 

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.