#007. Troostkunst 1 jaar

Gepubliceerd op 1 juni 2021 om 15:27

Troostkunst bestaat 1 jaar!

 

In deze blog de laatste nieuwtjes en ontwikkelingen van Troostkunst. Nieuws over mijn bedrijf, mijn fotoproject en eventuele nieuwe initiatieven in de vorm van HeArt of Memories. Veel leesplezier!

Troostkunst is jarig!

Op 23 mei bestond troostkunst precies 1 jaar. Voor mij een symbolische datum: de trouwdag van mijn lieve ouders. Vorig jaar ontdekte ik wat ik nu écht met mijn fotokunst wil: het bieden van warme lichtpuntjes in donkere tijden. Toen is Troostkunst ontstaan om met de artistieke foto's die ik maak troost te kunnen bieden. In het afgelopen jaar zijn er behoorlijk wat kaarten verstuurd en staan er verschillende kaarsen bij bijvoorbeeld de foto van een dierbare of op een graf. Iedere keer weer ben ik dankbaar dat ik op deze manier iets voor iemand kan betekenen.

Troostkunst gaat internationaal

Lever je ook naar het buitenland? Deze vraag ontving ik een aantal weken geleden van een klant. Een tijdje terug heeft zij een troostkaars bij me besteld voor een zakenrelatie. Ze was toen op zoek naar een kaars voor de nabestaanden van iemand die onlangs was overleden en kwam op mijn website terecht. “In België kennen we dit niet zo, maar ik vind het zo’n mooi en warm gebaar om op deze manier onze condoleances over te kunnen brengen”, vertelde ze. Natuurlijk kan ik naar het buitenland leveren en de eerste troostkaars is nu onderweg naar Hongarije!

Sprekend en ontroerend

Ik blijf het speciaal vinden als ik van die mooie reacties op mijn troostfoto’s mag ontvangen. Een klant mailde me dat ze al zo vaak naar mijn beelden heeft gekeken. “Ik vind ze zo sprekend en ontroerend.” En dat doet mij dan weer iets en dat is ook precies wat ik met mijn foto’s wil bereiken. Troost, kracht, warmte en vooral ook liefde bieden. Laatst zei iemand uit mijn netwerk nog dat ze vindt dat mijn website zo’n warme uitstraling heeft. “Heb je ook foto’s van zonnebloemen?”, vroeg ze. Nou, die ga ik speciaal voor haar maken!

Nieuwe kaartencollectie

Een uitvaartverzorger berichtte me dat de kaarten - die ze vorig jaar bij me had gekocht - bijna op waren. Een jaar na het overlijden van een dierbare sturen zij altijd een kaartje met een persoonlijke tekst aan de nabestaande. “Op jouw Facebook pagina heb ik zoveel mooie nieuwe natuurfoto’s gezien van pinksterbloemen, krokussen en sneeuwklokjes. Heb je die ook als kaart?”, vroeg ze. Dat kan uiteraard geregeld worden. In de collectie zijn 15 nieuwe designs opgenomen, met foto’s uit alle vier de seizoenen. Wil je iemand een hart onder de riem steken? Kijk dan gerust eens bij de troostkaarten.

Art Eindhoven

Op 4 en 5 september vindt in het Klokgebouw in Eindhoven de Art Eindhoven plaats. Het lijkt me erg leuk om hieraan deel te nemen en om mijn werk op deze manier met meer mensen te kunnen delen. Maar je mag niet zomaar deelnemen. Vorige week heb ik hard gewerkt aan het samenstellen van mijn portfolio en cv. De aanvraag ligt bij de ballotagecommissie en binnen nu en twee weken hoor ik of de kwaliteit van mijn abstracte natuurfotografie hoog genoeg is. Ik ben erg benieuwd en vind het ook wel spannend dat mijn fotokunst beoordeeld gaat worden.

De vragen van het leven

In mei hadden we ook weer een online bijeenkomst voor het fotografisch topjaar onder begeleiding van Bart Siebelink. Uiteraard had ik weer een paar honderd foto’s laten printen om hiervan een selectie te maken. Het fotoproject krijgt steeds meer vorm. Voor mij gaat het project om de levensvragen: waar komen we vandaan?, waarom zijn we hier op aarde?, en waar gaan we naar toe?. Ik heb abstracte beelden gemaakt. Het ontstaan en het ‘einde’ heb ik al voor een groot deel af. De volgende uitdagende fase is het vastleggen van de zin van het leven. 

Afscheids- en uitvaartfotografie

Iets dat steeds op mijn pad blijft komen is uitvaartfotografie. Het lijkt me erg dankbaar om met deze vorm van fotografie troost te kunnen bieden aan de nabestaanden. Maar ook wel spannend om te doen. Ik ben me er nu steeds meer in aan het verdiepen en heb onder andere het boek ‘dat fotografeer je toch niet’ van Boukje Canaan gelezen. Eigenlijk zou ik afgelopen zondag tijdens de Funeral Fair een workshop over deze vorm van fotografie en het maken van een beeldverhaal hebben gevolgd. Helaas is de fair op het laatste moment door de burgemeester afgelast. 

Manu Keirse

Op dit moment ben ik het boek ‘Helpen bij verlies en verdriet: een gids voor het gezin en de hulpverlener’ van de Belgische rouwdeskundige Manu Keirse aan het lezen. Een interessant boek over verdriet en rouw met ook erg veel momenten van herkenning. Ik ben me steeds meer in de theoretische achtergrond van rouw, verdriet en troost aan het verdiepen. Naast dat ik het interessant vind om te lezen, vind ik deze kennis van meerwaarde mocht ik me verder als rouwfotograaf willen gaan ontwikkelen. Gisteren heb ik tevens een online cursus over ‘hoe word je een afscheidsfotograaf’ aangeschaft.

 

Dit was het voor nu, tot over een maandje! Dan is er vast weer meer nieuws :-).

 

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.