#006. Wat is abstracte natuurfotografie? En meer nieuwtjes!

Gepubliceerd op 1 april 2021 om 11:11

In deze blog een korte terugblik op de maand maart. Naast het updaten van mijn website voor Troostkunst en de nieuwe collectie troostkaarsen, ben ik niet alleen met Troostkunst bezig. Naast troostkunst ben ik bijvoorbeeld nu met een fotoproject over het ontstaan van leven bezig en deel ik hierin vooral mijn creatieve proces. Plus ben ik als zelfstandige betrokken bij de organisatie Nature Talks. Wel heeft alles op een of andere manier een link met natuurfotografie.

Mijn foto’s in de wachtkamer? 

Maart staat in het teken van het updaten van mijn website Troostkunst. De afgelopen maanden heb ik daar naast mijn andere ZZP-opdracht bij Nature Talks weinig tijd voor gemaakt. Eerlijk gezegd schaamde ik me wel een beetje toen ik tegen een klant zei dat er zoveel troostkaarsen uitverkocht waren. En mijn voorraad niet meer actueel was. 

Op de pagina interieur krijg je een indruk hoe mijn fotokunst in een wachtkamer, ziekenhuis, kantoor of je woonkamer past. Vorig jaar hebben een aantal van mijn foto’s bijvoorbeeld bij het Gezondheidscentrum Strijp gehangen. Hopelijk boden mijn foto’s een rustmoment en kracht voor de patiënten die daar aan het wachten waren/

De collectie troostkaarsen is ook weer aangevuld. Mocht je aan iemand willen laten weten dat je aan hem/haar denkt, neem dan gerust een kijkje in mijn webshop. Verder heb ik nu ook al mijn fotoprojecten online gezet. De cyclus van het leven, mijn project bij Alzheimer Cafe en een eerder portfolio. Vanaf april wil ik ook meer aan acquisitie gaan doen en dan vind ik het wel belangrijk dat mijn website actueel is :-).

Wat is abstracte natuurfotografie?

Dit jaar wil ik aan mijn naamsbekendheid werken en lukt het me hopelijk om mensen die het even wat moeilijker hebben kracht en troost te bieden met mijn foto’s. Een aantal van zulk soort beelden heb ik ingezonden voor de Groene Camera fotowedstrijd (7000 inzendingen!). Ik heb alleen aan de categorie ‘abstracte natuurfotografie’ deelgenomen. Zes van de 15 beelden hebben de volgende ronde gehaald. Dat is zeg maar de top 10% van de inzendingen. Helaas hebben ze niet de finale bereikt.  Maar aan de andere kant ook wel weer een erkenning van mijn werk dat tot de beste 700 beelden behoor.

Wat is nu eigenlijk abstracte natuurfotografie? In de wedstrijd werd het omschreven als foto’s waarbij de nadruk ligt op vorm en structuur van natuurlijke onderwerpen. Ik vind het dan vooral ook belangrijk dat je iets nieuws in de foto’s kan ontdekken. Bijvoorbeeld figuratieve elementen. Of dat het een bepaalde emotie oproept. Voor mij is het dus meer dan alleen de vorm. Ik wil er ook echt een betekenis in leggen. Dit is niet altijd even makkelijk en daardoor juist ook erg leuk om te doen. En helemaal mooi als het dan ook lukt!

Dit zijn de zes beelden:

  1. Troostende knuffel: in dit beeld zie ik aan de rechterzijde een knuffel ontstaan. Voor mij een heel bijzonder beeld, omdat ik die vorig jaar op mijn moeders sterfdag heb gemaakt.
  2. Mysterieuze vrouw: ook dit beeld heb ik vorig jaar gemaakt. In deze foto vind ik het erop lijken alsof een vrouw van de aarde aan het verdwijnen is.
  3. Parels: dit is een vrij nieuw beeld en zou zomaar eens in de uiteindelijke selectie terecht kunnen komen. Ik zie er een soort bedje van parels of kleine eitjes in.
  4. De vuurvogel: met deze foto heb ik begin dit jaar de weekchallenge bij natuurfotografie.nl gewonnen. Alsof er een vuur op deze kleine vogel brandt.
  5. Verdronken vlinder: een soort gestalt van het eerste leven op aarde? Je ziet niet echt wat het is, maar je kan er denk ik wel van alles in zien. En juist daar houd ik wel van.
  6. Blauw hart: dit beeld heb ik afgelopen februari toen het zo’ winters weer was in de kas gemaakt. Zie voor meer informatie ook mijn vorige blog.

Deze beelden zijn overigens ook via Werk aan de Muur te bestellen.

The Creation van fotograaf Ernst Haas

Naast het laten zien van mijn eerdere werk, vind ik het ook belangrijk om mezelf te blijven ontwikkelen en om nieuw werk te blijven maken. Ze noemen mij wel eens een conceptueel kunstenaar. Ik vind het leuk om projectmatig te werken. Dat iemand me zegt wat ze ongeveer willen en dat ik daar dan iets moois bij ga bedenken. Bij het fotografisch topjaar begint de fotoserie ‘het ontstaan van leven op aarde’ te ontstaan. En dat natuurlijk op een eigen wijze gefotografeerd. Ik lees er nu onder andere boeken over en kijk YouTube filmpjes. Vind dit erg interessant en probeer hier wekelijks tijd voor te maken.

Bij de vorige sessie kreeg ik van Bart Siebelink de volgende feedback. “Heel veel nieuw beeld gemaakt, van ijs. Je ziet het gemiddelde kwaliteitsniveau stijgen, ligt hoger dan bij mentortraject. Met beslist ook uitschieters naar boven. Belangrijke vraag: dit traject verder inzetten voor artistieke verdieping of uitbouw commerciële activiteiten? Ik zou zeggen dat eerste, want dat andere is op meer manieren te realiseren. Ook een vraag die aan de orde kwam: Hoe maak je de stap van vorm naar betekenis? Het antwoord geef je zelf al d.m.v. de zeshoek waarop je een structuur had aangegeven. Big Bang, ontstaan van leven, verval etc. Dat zou ik voorlopig gewoon aanhouden. Tip: het boek Creation van Ernst Haas is op vergelijkbare leest geschoeid. Onderzoek/experimenteer fotografisch met verschillende materialen (water, hout, lucht, vuur) en kijk gewoon of er iets interessants gebeurt.” Hier kan ik in ieder geval weer verder mee/ben ik weer verder mee aan de slag gegaan!

Host tijdens Nature Talks Online Photo Festival

Een ander hoogtepunt van maart was het Nature Talks Online Photo Festival. Een weekend lang hebben we diverse live masterclasses en Q&A’s gehost. Erg leuk om te doen. Ik vind het altijd erg inspirerend om het verhaal van al die nationale en internationale top natuurfotografen te mogen horen. Het weekend is voorbij gevlogen en liep allemaal erg soepel. Gelukkig! Ik heb zelf een aantal Q&A’s gehost zoals bijvoorbeeld van Andrew Parkinson en Ronald Peeters. En als het eventjes niet zo druk was heb ik zelf ook vragen gesteld aan bijvoorbeeld Jo-Anne McArthur, Stefan Christmann, Mathew Maran, Johan Lolos en Aaron Gekoski. In november vindt het volgende festival plaats. Hopelijk dan weer live. Want ook al zijn die online festivals een prima alternatief, het is wat mij betreft wel echt een alternatief. Er waren deze keer echt wel weer een aantal sprekers bij met wie ik graag samen een wijntje had gedronken!

Al met al dus een prima maand met veel mooie nieuwe projecten en resultaten. Zoals mijn werk in een interieur, een inkijkje in mijn creatieve proces en wat (abstracte) natuurfotografie voor mij betekent. Hopelijk kan ik je ermee inspireren!

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.