#005. De symboliek van bloemen en meer….

Gepubliceerd op 1 maart 2021 om 11:11

Februari 2021 was een maand van uitersten: van vrieskou tot warme voorjaarstemperaturen. Van fotograferen van sneeuw, ijsveren en ijsbloemen tot het op de gevoelige plaat zetten van de lentebodes. Deze voorjaarsbloeiers hebben ook een mooie symboliek. In deze blog lees je hier meer over. Verder heb ik deze maand ook weer veel foto’s voor het fotografisch topjaar gemaakt. 

Koning Winter

Begin februari trotseerde ik de sneeuw en wind om in een lokaal natuurgebied te gaan fotograferen. Buiten was het schitterend en vooral de 'sneeuwwinden' vond ik fascinerend om te zien. Maar hoe vang je dat moment op een foto? Ik zag door de bomen het bos niet meer. Bleef drie uur lang rondstruinen. En als ik dan dacht “dit is een schitterende plek” dachten daar meer mensen zo over. Een mooi glooiend landschap is natuurlijk ook ideaal om te sleeën! Wat betreft foto’s was deze ochtend dan ook niet heel bijzonder. Zelfs maar negen foto's gemaakt. Ik was in ieder geval snel klaar met het selecteren van mijn beelden en ik heb een erg goede workout gehad… 

IJsbloemen

Op de tuinkas vormden tijdens deze temperaturen van zo’n -15 graden schitterende ijsbloemen en ijsveren. Ik vond het fascinerend om te zien dat het er elke dag weer totaal anders uit zag. 's Morgens ging ik dan ook weer nieuwsgierig de kas in om te zien wat voor een kunstwerkjes moeder natuur nu weer had gemaakt. Helemaal mooi als er dan ook nog wat licht doorheen schijnt. De ene ochtend vond ik het echt veren, dan weer kleine winterse landschappen met bergen met smalle paadjes tot hartjes. En, wat zie jij in dit beeld?

Troostende sneeuwklokjes

Na de ijsbloemen kwamen de witte sneeuwklokjes ook weer boven de sneeuw uit. In de sneeuw kan een sneeuwklokje al bloeien. Klein, fragiel en ook krachtig trotseert het sneeuwklokje de winter en luidt het het voorjaar in! 

Een sneeuwklokje kan je helpen om je van je verdriet te bevrijden. Het is een mooi symbolisch gebaar om iemand die verdriet heeft troost en hoop te bieden. Op rouwkaarten en sterktekaarten zie je dan ook vaak een afbeelding of foto van een sneeuwklokje. Andere beelden voor op bijvoorbeeld rouwkaarten om iemand troost en kracht te wensen vind je bij mijn troostbeelden.

Bloemensymboliek

Er zijn ook andere bloemen die een bepaalde symboliek bezitten:
de uitbundig bloeiende krokussen staan bijvoorbeeld voor een nieuw begin;
blauwe viooltjes worden geassocieerd met rouw;
de lelie is het symbool van licht en wordt het gezien als een doodsbloem;
chrysanten zijn symbolisch verbonden met de dood en rouw;
de lotusbloem staat voor eeuwige vernieuwing;
de klimop voor eeuwig leven;
de klaproos voor lijden;
de zonnebloem voor toewijding;
de goudsbloem is het symbool van verdriet en rouw (bron: Troosten - Bronnen van bemoediging van Saskia de Jong en Paul Anzion).

Nieuwe lichtpuntjes van hoop

Een unieke uitgave van de glazen troostkaars ‘Winter Blossom’. 

Deze troostkaars is deze maand naar twee lieve mensen toegegaan die helaas plotseling een dierbare zijn verloren. Hopelijk brengt deze kaars ze een warm lichtpuntje bij hun intense verdriet.

Er zijn nog slechts twee exemplaren beschikbaar en erna ook niet meer te bestellen. Te koop voor € 29,95 (exclusief verzendkosten).

De kaars heeft een diameter van 12,5 centimeter en is 10 centimeter hoog.

Laat bijvoorbeeld aan iemand weten dat je aan hem/haar denkt. Heb je interesse in deze grote kaarshouder, stuur me dan gerust een e-mail (info@troostkunst.nl). 

Naast de glazen kaarshouders heb ik ook kleine en grote kaarsen van keramiek

 

Life

Voor de volgende bijeenkomst van aanstaande vrijdag voor het fotografisch topjaar bij Bart Siebelink heb ik ruim 100 foto’s laten afdrukken.

Ik vind het altijd fijn om een eerste selectie met fysieke prints te doen. Om zo makkelijker met de foto’s te kunnen schuiven en te zien wat bepaalde fotocombinaties visueel doen. Of ze elkaar versterken of niet.

Al schuivende en verder selecterende ontstond bij mij het idee om op symbolische wijze het leven te gaan fotograferen. In de eerste beelden zie ik namelijk een soort van ontstaan van het leven ontstaan, met onder andere een oerknal en het universum. Ook zie ik het afscheid nemen van de aarde en het overlijden in mijn foto's.

Dit idee ben ik nu verder in een mindmap aan het uitwerken. Bij mij versterkt het maken van een mindmap en het noteren van steekwoorden het creatieve proces.

Gisteren ben ik gestart met het op mijn website plaatsen van mijn eerdere fotoprojecten en fotoseries. Neem gerust een kijkje!

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.