#010. Mijn verhaal en over het ontstaan van Troostkunst

Gepubliceerd op 2 mei 2022 om 11:11

Regelmatig luister ik naar de business podcast van Kim Munnecom. Zo vertelt ze in een van haar podcasts dat als je iets consistent een jaar lang elke dag doet, dit zorgt voor een enorme groei, onder andere in je persoonlijke ontwikkeling. Eerlijk gezegd vind ik dit een behoorlijke challenge. Want wat deel je op dagelijkse basis waar je lezer ook nog iets aan heeft? En hoe plan ik er de tijd voor in naast mijn andere drukke baan? Voor mij is dat 'iets' trouwens bloggen. Een podcast of iets op YouTube past bijvoorbeeld minder bij mij. Maar goed, ik wil deze uitdaging aangaan, maar dan niet zeven dagen per week, ik start met drie dagen per week (op maandag, woensdag en vrijdag). Vandaag als eerste een blog over mijn verhaal en het ontstaan van Troostkunst zo'n twee jaar geleden.

Mijn verhaal

Mijn naam is Nanda Bussers en ik ben geboren in het zuiden van Nederland. Als klein meisje hield ik er al van om creatief bezig te zijn. Ik kan me bijvoorbeeld nog heel goed herinneren dat ik samen met mijn tante tekende en schilderde. Ze was een kunstenares met haar eigen galerie en studio. Van diezelfde oom en tante kreeg ik toen ik een jaar of 6 jaar was - om eens uit te proberen - hun fotocamera in handen. Ik werd er enorm door gefascineerd. Verwonderd. Vanaf dat moment waren de vier katten van mijn ouders een gewillig fotografisch slachtoffer. Op de middelbare school heb ik (onder andere) examens afgelegd in tekenen en kunstgeschiedenis.

Na de middelbare school kreeg ik via onze dierenarts de kans om Canada te bezoeken. Dit was mijn eerste keer vliegen. Ik verbleef ongeveer 6 weken bij een erg warm en liefdevol gastgezin. Het was zoals ze wel eens zeggen een 'life changing experience'. Nu, na ruim 20 jaar hebben we nog steeds contact met elkaar. Sindsdien heb ik zoveel als mogelijk over de wereld gereisd. Bijvoorbeeld backpacken in Australië, Nieuw-Zeeland, Zuid-Amerika en Azië, en ook reizen naar Mongolië, de Seychellen en het zuidelijke deel van Afrika. Een van mijn dromen is om alle landen van de wereld te ontdekken.

Keerpunt

Na mijn studie Human Resource Management in 2004 aan de Universiteit van Tilburg heb ik in grote bedrijven en ziekenhuizen gewerkt. Hoewel creativiteit en kunst in mijn bloed zitten, heb ik er tot 2013 bijna niets mee gedaan. Toen mijn ouders in slechts een paar jaar tijd na elkaar overleden, ging ik door de moeilijkste tijd van mijn leven. In deze tijd herontdekte ik ook de fotografie. Het maken van foto's liet me een beetje aan de werkelijkheid ontsnappen en hielp me om mijn gedachten een beetje af te leiden. In het veld leg ik de schoonheid van de natuur vast, en dan vooral die kleine dingen waar andere mensen vaak snel aan voorbij lopen. De natuur is mijn grootste inspiratiebron.

Circle of Life

In 2017 heb ik een fotografiecursus gevolgd om mijn eigen fotografische stijl te ontwikkelen. Tijdens die cursus werd ik geïnspireerd door een gedicht van Paolo Coelho over de cirkel van het leven. Ik creëerde een serie van 6 beelden en die foto's worden gekenmerkt door een dromerige en mysterieuze sfeer. Het beeld bovenaan deze pagina was een van de belangrijkste foto's van dat jaar, en ook het begin van mijn meer poëtische, symbolische en abstracte fotografie. Sindsdien is ook het leven en de dood een terugkerend thema in mijn fotokunst

Troostkunst en helende kunst

Met mijn beelden hoop ik iemand die een moeilijke(re) tijd heeft troost, kracht en warmte te geven. Een klein gebaar van troost. Een warm lichtpuntje. Ik realiseerde me tijdens de ziekte van mijn ouders namelijk dat het soms bij bepaalde levensmomenten lastig is om een geschikt geschenk te vinden. Een moment waarin je iemand wilt laten weten dat je aan degene denkt. Een geschenk bij ziekte, bij Corona, eenzaamheid, voor een operatie, een burn-out, een scheiding, een miskraam of het verlies van een dierbare. Er zijn zoveel momenten waarop je je hart kunt laten spreken. Met dit in gedachten ben ik mijn bedrijf Troostkunst in 2020 begonnen en dat is de reden dat ik (bijvoorbeeld) kaarshouders en wenskaarten met hierop mijn eigen foto's heb ontwikkeld. Verder ben ik onlangs met een nieuw fotoproject gestart en ik hoop een mooie fotoserie over Healing Art - die bijvoorbeeld in ziekenhuizen gebruikt kan worden - te creëren.

 

Dit was mijn eerste blog, tot woensdag weer! En, suggesties, onderwerpen waarover je graag meer leest hoor ik graag van je!

 

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.